fredag 31 maj 2013

Den allra sista dagen i maj...

Ett fång rosor på balkongen...
Idag slutade P tidigare och så hämtade vi upp sonen och begav oss till centrum här i vår lilla stad. Nu har det handlats strumpbyxor, solhatt och dessutom slank det med en somrig klänning till undertecknad. Viktigast av allt var givetvis att finna en present till morgondagens konfirmation. Efter en rad butiker så konstaterade vi båda att Smycka var the place to go...Den kedjan är i mitt tycke den allra bästa i sin genre, utbudet är riktigt stort, i alla fall den vi har här. Så en söt Thomas Sabo-berlock blev det, precis som jag var inne på. Dock inte den jag sett ut för den var redan slut, men en liknande. En rosa fjäril som vi tror kommer att passa just den här konfirmanden bra:-)

Värmen är inte att leka med här idag. Vi fick ta glasspaus och äta lite Lejonen & björnen-glass. Polka och texas fudge för min del, så gott! Jag skulle kunna ha vinter jämt, klarar inte värmen bra alls. Märker direkt att tålamodet blir lidande. Det verkar som om det kan bli lite svalare imorgon med risk för regn, och dessutom ska vi visst vara inomhus istället  för ute  i parken som först var planerat. Jag tror helt enkelt inte att jag kommer att orka ett par timmar utomhus i den här värmen så jag håller tummarna för svalt och inomhus då:-)

Nu: slappa i skuggan och dricka mycket vatten! 



DIY i budgetstil

Nu ska ni få se mitt senaste lilla mini-diy,  i värsta budgetstilen dessutom! Sist jag var på Kamprads varuhus så inhandlades nämligen ett servettställ för den ynka summan 15 kronor. Nu har jag sällan mina servetter på det sättet och just gult är väl inte favoritfärgen kanske. Men det är ju enkelt att ändra på.  FÖRE:

Servettstället Rymlig finns på Ikea och kostar 15 kronor.

Med lite sprayfärg och några bokstäver så är det numera ett postfack där dagens skörd hamnar. Det syns tyvärr inte så bra på bilden men bokstäverna står ut en bit och ger därför lite av en 3D-känsla. EFTER:




Vill ni se ett annat kul sätt att använda servettstället så kika in här: Ikea Hack.

Nästa lilla projekt blir att göra iordning ett kort till konfirmanden som vi ska träffa i helgen. Dock fattas en sak: presenten! Ja jag vet ju att jag här på bloggen tipsade om både konfirmation -och studentpresenter, men ärligt talat känner jag mig helt lost just nu.

Konfirmation är svårare än student tycker jag då det kommer att dröja några år tills hon flyttar hemifrån och då hinner ju smaken ändras många gånger. Och mannen i huset är inte mycket att räkna med i sådana situationer; "ta vad du vill, älskling", ungefär... Ja det löser sig väl, det är ju ett helt dygn kvar (Ja jag är ironisk!) Det lutar dock åt ett sött smycke från Thomas Sabo, jag är själv mycket förtjust i hans fina design. Jag måste medge att det ändå är betydligt enklare att finna en gåva som passar en tjej, killar/män är så mycket svårare tycker jag.

Trevlig fredag på er!
                                  



torsdag 30 maj 2013

Therese Sennerholt för Glossybox

Jag har nu prenumererat ganska länge (ja nåt år i alla fall) på Glossybox och tja, varit sådär halvnöjd kan man säga. Det är ganska sällan jag faktiskt köpt någon produkt efter att jag fått testa den i boxen men visst kan det vara roligt att prova nya märken som jag inte hört talas om eller kommit mig för att handla själv. De senaste boxarna har dock varit tveksamma, trasiga produkter, saknade produkter och en brun-utan-sol som jag som är asiat har exakt noll användning av.  Det kan också vara väldigt märkliga färger, minns till exempel ett tillfälle då hälften av alla mottagare fick grönt läppstift!

Oftast landar det jag inte vill ha hos syrran (ja kanske inte de med konstigast färg på då), sedan är jag med i en köp/sälj/byt-grupp på nätet också. Dock har jag inte tyckt det varit värt jobbet att försöka byta/sälja eftersom månadskostnaden är såpass låg, De vackra rosa boxarna sparar jag och hoppas kunna ha framme när vi bor större, de är underbara. Ett par av dem gav jag också bort i julas då Gothia Towers och Räddningsmissionen hade sin årliga insamling till barn och ungdomar som kanske inte får så mycket till jul. Ett fantastiskt initiativ som jag önskar att många kommuner tar efter! Då passade de söta boxarna bra att fylla med olika produkter, inlägget ser ni här: "Att försöka göra något för andra..."

I juniboxen har det utlovats att produkterna kommer att vara något alldeles extra, men jag är redan nöjd oavsett om boxen så är tom eftersom det är duktiga Therese Sennerholt som designat den!! Lycka! Som ni vet har jag några av hennes alster här hemma, dock i miniformat. Längtar redan och den hamnar definitivt på hedersplats!:) 


Är du också prenumerant på Glossybox?

Inspiration- uteliv

Sommarkänsla i Göteborg. Solen lyser och luften står still och det känns nästan som om Thomas Ledin sjunger "Sommaren är kort" för oss idag. "... det mesta regnar bort, men nu är den här så ta för dig, solen skiner idag"

 Mamma hjälpte oss att skrubba balkongen när de var här förra helgen och nu ser den ut som den ska, det blir kanske några nya soffkuddar och lite annat piff, men i stora drag: 

Bild från förra sommaren. Soffa och bord: Rusta. Fåtölj Vågö och liten pall: Ikea. Glasstavlor: Knaada.se
Uteplatsen på framsidan har vi däremot kvar att fixa med. Jag har planerat att det ska gå åt det marina hållet i år, och dessutom har numera sonen en liten rutschkana att åka på där. Nu ska vi ta och spola av möblera och greja lite innan det blir dags för premiär. Kanske får vi samtidigt inviga grillen för i år?

Jag älskar att se olika balkong/uteplatsbilder för att få inspiration, även om det kanske dröjer innan vi kommer dit så samlar jag det jag finner i en inspirationsmapp inför framtiden. Såhär till sommaren så är alla inredningsmagasin fyllda av trädgård och balkongliv. Det är då folk börjar längta till landet men jag tycker att det kan vara minst lika mysigt att lägga sig i en park inne i stan... En uteplats är ju nästan en måste den här tiden på året. Gärna en gräsplätt också men det är än så länge bara en önskan. Och helst ska man ju ha en uteplats som tillför något, som gör att man vill vara där. Tänk att bara öppna dörren och sätta sig ute och äta sin frukost...

Här kommer ett gäng bilder från Hemnets inspirationsbank, så olika men alla har sin charm.Min fantasi drar genast iväg, och jag vill plocka ut de bästa delarna och sätta samman till en:)


Bilder: Hemnet Inspiration


                      Hittade du någon favorit?

onsdag 29 maj 2013

Citronmarängpaj och frökenbesök

Man kan ju tro att vi inte gör annat än att bakar och fikar hemma hos oss, men i måndags när M:s förskolefröknar var här bjöd vi på citronmarängpaj. Jag är inte alls speciellt förtjust i bär/fruktpajer men den här är faktiskt god! Jag tror till och med att jag bakade den första gången jag bjöd hem sambon till mig. Visst är det väl så att många har en specialitet som de gör lite oftare och kanske framför allt när fantasin tryter och något ska bjudas på? Det här är i alla fall min "grej":)

Pedagogerna verkade nöjda och det var trevligt att sitta ner och prata en stund utan att det känns stressigt med ett gäng barn och kanske andra föräldrar som hämtar samtidigt. Jag fick frågan om det är vanligt att personalen gör hembesök och där kan jag ju egentligen bara svara för den Max går på. Här besöker de familjen strax innan barnet börjar så vi hade besök av fröken där någon gång innan höstterminen. Sedan slutade hon några månader senare och så har det inte blivit av att nästa pedagog kom hem till oss. Nu när Max snart ska byta till storbarnsgruppen så kom hans nya fröken hit tillsammans med en av dem han har just nu, hon är dessutom chef för förskolan.

Jag kan bli lite stressad över dylika tillfällen, är inte så bra på det där med att bara ta det som det kommer. Istället vill jag att det ska vara helt kliniskt rent, nytvättade fönster och fika som vida överglänser alla andras hembakta kakor. Jag sätter ribban rätt högt med andra ord... Dessutom hade jag noga instruerat sambon om var gästerna skulle placeras så att de tittade åt det minst stökiga hållet:-) En del människor är rätt avslappnade i förhållande till det mesta, men dit hör jag verkligen inte, har aldrig gjort. Snälla säg att det finns fler som jag därute?:-)

Här kommer receptet på pajen, den brukar bli uppskattad av både barn och vuxna. Den tar lite tid att göra men jag brukar förbereda både skal och fyllning i förväg och så strax innan den ska serveras lägger jag samman dessa och vispar ihop marängen och in i ugnen med pajen. Jag använder heller aldrig margarin när jag bakar utan alltid riktigt smör.

Citronmarängpaj: 

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
  
Fyllning
4 dl vatten
2 dl socker
1,25 dl maizena
1- 2 st citroner, pressad saft och rivet skal
4 äggulor
1 msk smör
Maräng
4 äggvitor
1½ dl socker
 
 Gör såhär:
Hacka samman ingredienserna till en deg. Kavla ut till en rund kaka och kläm ut i en pajform, 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna.
 
Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron i en gryta. Låt det koka upp under omrörning (med träslev), ta grytan från plattan och tillsätt gulorna, en och en. Låt sedan krämen få ett uppkok, tillsätt citronskal och smör och låt krämen svalna. 
Häll ner krämen i det svala pajskalet.

Vispa vitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt i socker och bred marängen över citronkrämen. 
Ställ in pajen mitt i ugnen på 150 grader i ca 8 minuter så marängen får färg. Som vanligt får man ha koll på tiden eftersom alla ugnar funkar olika. Jag fick ha den inne i tolv minuter istället.
Servera lätt avsvalnad med kall grädde till.

tisdag 28 maj 2013

Flowers by Grow- ekologiska blommor i huvudstaden

Bilder lånade med tillstånd från Flowers by Grow
Finns det något häftigare än människor som satsar på att följa sina drömmar? Som har självförtroende nog att våga tro på sig själva och sin idé och som faktiskt också gör det många av oss drömmer om; blir egenföretagare inom något som de brinner för.... En av dessa är Caisa Littorin, vän till min syster, som tillsammans med sin kollega öppnade en blomsterbutik i Stockholm 2011. Inte vilken slags blombutik som helst dock, utan Sveriges första ekologiska.

 Flowers by Grow är namnet, och det har gått strålande för dem. Ja till och med så bra att det numera finns en Flowers by Grow även på Arlanda. På hemsidan skriver de: "En ekologisk blomma ger dig doften som du alltid har önskat få från en blomma, frisk och vårdande. Den odlas med kärlek och omsorg om miljön." Det står också  om varför det är viktigt att satsa på ett sådant sortiment: "När du köper FFP-märkta blommor får du som kund möjlighet att spåra din växt till dess ursprung. På så sätt kan du få reda på var blomma kommer ifrån, hur den odlats och hur förhållandena runt omkring är. Detta är ett sätt att garantera bra arbetsförhållanden i företagen, miljöomtanke och människohänsyn." Härligt tycker jag, kan vi på något vis hjälpa varandra så att vi kan få till schyssta arbetsförhållanden för alla på vår jord så är det värt så oerhört mycket!

Jag ställde ett par frågor till Caisa då jag var nyfiken på hur det kom sig att de satsat på det här konceptet, här är svaren:

Hur kom ni på idén? 
Caisa: Jag ville göra något annorlunda och började fundera på vad som saknades i blomsterbranschen. Miljötänket förstås! Blommor och omgivning runt plantager är otroligt utsatta för bekämpningsmedel och olika gifter. Där vill jag göra skillnad. Jag började då forska (i 9 månader) i hur jag skulle kunna hålla mitt sortiment miljövänligt och hittade tillslut några leverantörer som var villiga att också lägga ner sin själ i ämnet.

Har det varit svårt att nå ut till kunder och tycker de att konceptet är intressant?
Caisa: Kunder gillar absolut konceptet, vissa har synpunkter på  priserna för att de TROR att det är dyrare, men vi är faktiskt lika dyra/billiga som andra blomsterbutiker här i stan. Vi vill kunna erbjuda miljövänliga blommor och om det är någon prisskillnad så tar vi den smällen istället för att kunden ska betala extra.

Dock är det en väldigt tuff bransch eftersom man lever på högtider, samtidigt som högtiderna bara blir färre och mindre viktiga. Men då är det väldigt kul att ha något extra att komma med, som miljövänliga blommor.

Kika gärna in på hemsidan eller deras facebook för att få veta mer, och ni Stockholmare som läser här vet ju var ni ska köpa era blommor framöver..:) 



måndag 27 maj 2013

Mors dag 2013: Pavlova och Ceannis

Pavlova-tårta bjöds det på igår. Receptet kommer längre ner...Vimplarna gjorde jag av washitejp och tandpetare.
 Igår var det mors dag och det firades här hemma med besök av mina föräldrar samt svärföräldrar. Även min syster var här och Maxen var så glad för att alla var samlade:-) Fikat bestod av knäckig rabarberpaj med vaniljvisp och Pavlovatårta. Pavlovatårtan är en specialitet på Nya Zeeland/ i Australien och det sägs att dessa länder fortfarande tvistar om dess ursprung. Jag åt den för första gången när jag var där för många år sedan och då var den dekorerad med passionsfrukt minns jag. Igår fick det istället bli jordgubbar, kiwi och banan som täckte tårtan. Gott!


Vi gav bort systrarna Eisenmans bok till både mor och svärmor och själv fick jag den här fina väskan av mina killar! Jag är egentligen strikt förstjust i äkta skinn (med min Mulberry Alexa som "juvelen" i samlingen)  och tyckte inte alls att ceannis var intressant förr. Men nu har jag ändrat mig, perfekt med en lite annorlunda väska som är tålig och funkar bra till vardags. Just den här färgen gör mig glad vilket sambon snappat upp. Tack älsklingar för den fina presenten!:-)
Och så receptet på Pavlova för den som känner sig hågad:

Pavlova
Marängbotten:
4 äggvitor, ca 1 1/2 dl
3 dl strösocker
2 tsk citronsaft
2 msk maizena majsstärkelse
Garnering: 
6 dl vispgrädde (jag använde 5 och det var lagom)
2 msk lemoncurd - fast vi hade i 4 för lite mer smak.(Godast är att göra själv, men i helgen fick det bli "fuskvarianten" från Ica.)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum-det ska gå att vända bunken upp och ner. Tillsätt sedan socker och citronsaft under kraftig vispning. Fortsätt vispa till marängen blir glansig och bildar mjuka toppar. Sikta i maizena och vänd sedan försiktigt ner det i marängen.
Bred ut marängen som en rund botten(behöver inte vara så jämt och snyggt), 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Sänk värmen till 120 grader och grädda botten i nedre delen av ugnen i 1 timme och 15 min. Låt marängen svalna i ugnen med stängd lucka.

Flytta sedan försiktigt över botten till ett tårtfat. Precis innan servering kan grädden vispas, blandas med lemoncurden för att sedan lite slarvigt klickas och bredas över tårtan. Garnera med frukt och bär. Jordgubbarna var supergoda till.
Servera!

Ikväll kommer förresten Max förskolepedagoger hit så då blir det till att baka igen. Dock inte tårta... Må så gott och ha en fin start på sista majveckan!

söndag 26 maj 2013

Lékué Decomax

Idag firade vi mors dag hemma hos oss, det har blivit lite av en tradition att både mamma och svärmor blir uppvaktade tillsammans, och så numera jag också då. Nu har gästerna gått hem och både jag och Max ligger på soffan alldeles utslagna:) Alltför trött för att visa bilder från dagen alltså, men jag tänkte i alla fall visa er det bästa inköpet på länge;  Lékués Decomax som passar ypperligt till bakning.

Man kan väldigt enkelt smälta choklad i mikron med den istället för att mecka med vattenbad och så kommer det med flera olika spritsar som man kan använda till det man vill. En Decomax har stått på önskelistan länge men inte förrän nu har jag faktiskt kommit mig för att köpa en och jag ångrar mig icke! Det enda minuset är väl att chokladen stelnar såpass fort, jag fick värma på den ett par gånger för att det gå att spritsa ut, men då var jag kanske lite långsam och använde ett ganska litet munstycke.

Vad jag skulle ha chokladen till får ni se imorgon för nu gäspar jag visst käkarna ur led snart. Grattis alla mammor på mors dag!

lördag 25 maj 2013

Emalj från Åhlens


Kanna 199 kronor, tvättfat 129 kronor, båda i vit emalj.
Jag drömmer som vanligt söta drömmar om ett liv på landet i mitt lilla torp... Förutom det att jag faktiskt inte vill bo på landet igen och hundra gånger av hundra kommer att välja en natt på närmaste hotell framför att bo i någon slags stuga:-)

Det hindrar ju dock inte mig att frossa i diverse Lantliv och Drömhem & trädgård, eller det senaste köpet: "Lantliv special". Där fick jag syn på den här fina kannan och tvättfatet, hur fint skulle inte det göra sig i det lilla torpet så säg?:-) Jag har faktiskt redan en liknande uppsättning fast med blommor på som kommer från farmor. För er som inte har en farmor med ett tvättset så finner ni dessa godingar på Åhlens.

fredag 24 maj 2013

En skön majkväll

Max fick en cykel i födelsedagspresent av farmor och farfar. Den allra första. Han fick vara med och  välja den själv och han var mäkta stolt när han kom hem igen. Men intresset för att faktiskt cykla är inte stort alls. När jag bad honom visa sin nya cykel för mig så tog han sitt lilla munspel i trä och så ställde han sig grensle över cykeln, traskade framåt med fötterna i marken och stannade då och då för att spela en liten trudelutt:) Det där med att trampa har han inte riktigt kommit till ännu. Jag tror att han behöver mogna lite till och även träna på motoriken. Vi försöker uppmuntra honom men det är svårt när han inte vill...

Tidigare i veckan, en kväll strax efter vi ätit middag så bestämde vi oss för att gå ut en stund i det sköna vädret. Då tog han med sig cykeln, han var mycket bestämd med att han skulle leda den utan vår hjälp, men inte var det lätt inte...Stödhjulen är ju liksom ivägen och bromsar upp.

Här försöker han hålla i styret och backa för att se om det går lättare...Det är en helt underbar ålder just nu, han funderar, testar, trixar för att undersöka vad som funkar!

 Redan efter en liten stund så tröttnade han och så lämnade vi cykeln hemma och gick till en liten lekplats i närheten... Lycklig kille som har hittat ett gäng bilar kvarlämnade i sandlådan:)
 Boll! Ja en boll hittade vi i gröngräset vid lekplatsen. Och nu har lillemannen faktiskt greppat det där med att använda fötterna istället för händerna:) Som han sprang. Och så roligt det var. Fina ungen min!

Nu laddar vi för en mors-dagshelg, presenterna till mamma och svärmor inhandlades igår och nu återstår det väl att se om jag också varit tillräckligt snäll för att göra mig förtjänt av en present från killarna:)

Inred marint i sommar! (Boktips)

  • Anna Örnberg har gett ut flera böcker i kategorin inredning och några av dem har jag i min ägo. Den senaste hon släppt heter Inredning med marin inspiration och jag bläddrade lite i den när jag nyligen besökte en bokhandel. Som vanligt varvar Örnberg konkreta tips med inspirerande bilder och den här boken finns nu på min önskelista:-) Ett tips till den som vill inreda i den marina stilen alltså.

torsdag 23 maj 2013

DIY- snygga till leksakslådan!

 Den här gamla ölbacken hade jag leksaker i som barn. På den tiden var den mörkblå. Senare har jag målat backen vit och så har den fått stå på balkongen och agerat dryckeslåda och numera ligger det barnböcker i den. Men så trist den såg ut! Färgen var avskavd på många ställen och inte på ett "shabby chict" sätt tyvärr. Mer bara "shabby"... Inte konstigt att jag försökt gömma undan den så gott det gick. Före:

 Med lite färg och en tapetbit så blev det bättre. Efter:

Jag lackade ovanpå figurerna så att de förhoppningsvis hänger med länge. Nu känns det betydligt roligare att ha den framme. Det där med att göra om möbler med färg och annat piff är ju egentligen både lätt och roligt. Just det här motivet blev jag såld på när jag såg i en annan blogg hur de gjort en sådan där liten briovagn från loppis helt jättesnygg. Då kom  jag på att jag ju också hade en bit tapet hemma. Jag är ett stort fan av Ferm Living som alltid gör så fina mönster och den här tapeten kommer just därifrån och heter Marionette.

Idag ska jag göra något riktigt spännande. Jag ska nämligen på "bloggdejt". Lite nervöst är det allt, vi känner ju bara varandra genom bloggarna. Tänk om det blir sådär tvärtyst och pinsamt? Fast alla som känner mig skulle nog snarare oroa sig för att jag skulle prata hål i huvudet på det stackars sällskapet! Ja, den som lever får se:)

So long!

onsdag 22 maj 2013

Fynda inredning och kläder: veckans rabatter!


Bild: Maria/ Ellis Corner. Jag har gillat Mailegs mjukisar långt innan jag fick barn, kaninerna och de andra djuren är helt ljuvliga! Nu har ännu en beställning lagts hos Ellis Corner, en överraskning till sonen ska det bli. Passade på nu när det är 20 % på hela sortimentet.
 Nu har det varit dåligt med tips på rabatter här på bloggen tyvärr, jag ska försöka bättra mig! Just nu gäller:

Inreda.com har fraktfritt maj månad ut

Min favorit Ellis Corner har 20 % på allt fram tills på fredag, ni som bor i Göteborg med omnejd kanske minns inlägget om gårdsbutiken i Hålta? Då slipper ni frakten:)

MillaMi har 20 % på alla jackor fram till på söndag den 26/5 med koden varjacka20

Lars & Johanna ger 20 % rabatt med koden Morsdag0526

Silly Swan har både rea och lagerrensning i butiken, de har märken som Dagmar och Stylein. 

Ska ni handla på Kicks så vänta till den 17/6 då de börjar med sommarerbjudandet; 15 % rabatt på hela 
 sortimentet i Webbshopen. Gäller fram till den 13/8 

La Redoute ska ge 40 % på dyraste varan och 30 % på resten med koden 312846 

AgnesAmelia har 25 % på allt (utom Maison Belle) och dessutom fraktfritt! Jag kan rekommendera märket Heyland & Whittle som jag har som handkräm, den doftar ljuvligt!! Koden är Facebook.

Inreda har förutom fri frakt även 25 % på lagervaror just nu.

Stinas butik har 20 % imorgon för att fira gårdsbutikens födelsedag.   

Inlägget uppdateras under veckan så glöm inte att kika in igen!



tisdag 21 maj 2013

Det där med cravings och sånt:)

Min lille underbaring, här några månader gammal...
Den här dagen har gått i ett. Imorse mötte jag upp min granne, Johanna, för frukost på favoritstället. Hur mysigt som helst, vi satt ute och det var alldeles lagom behagligt väder.  Johanna hade med sig sin lilla M som är fem månader och ett litet charmtroll:) Det känns som om det var en livstid sedan min son var så liten och ändå är han ju faktiskt bara tre. Undrar hur jag ska känna när han är 35?:-)

I alla fall så kom vi in på ämnet graviditeter och cravings och hur starkt det begäret faktiskt kan vara. En vän till mig kunde, helt seriöst, inte gå in i garaget under en period av sin graviditet, hon var så sugen på murbruk! Innan det så trodde jag att det där med "murbruk" var ett skämt, men på henne stämde det in:)

Jag hade verkligen inte förstått det där med att man blir så sugen på något att det känns som om världen går under om man inte får just det just då. Trodde mer att det var som nu, att man blir sugen men att det är hyfsat överkomligt. Det var det inte lärde jag mig snabbt:) Den ena av mina cravings under graviditeten var frukt. Låter inte så konstigt- om det inte vore för det faktum att jag direkt ogillat frukt under hela mitt liv. Jag kan äta saker med frukt i, men att bara äta "ren" frukt skulle liksom aldrig falla mig in. Förrän då. Jag minns att jag vid ett tillfälle väckte sambon mitt i natten och skrek "äpple!":=) Det hörde kanske ihop med att jag mådde extremt illa under många månader och knappt fick behålla något. Det enda som hjälpte litegrann (förutom lergigan comp som läkaren skrev ut och otaliga näringsdrycker för att få i mig något alls) var att äta äpplen och andra frukter.

Min andra craving var... öl! Jag tar gärna ett glas vin eller ett par drinkar men öl är inte alls något jag dricker. Någonsin. Icke desto mindre satt jag nästan och grinade bredvid sambon om han tog sig en öl, jag kunde sitta och lukta på flaskan och bara drömma... Samtidigt sa mina gravida kompisar glatt att "ja min kropp verkar känna på sig att alkohol är dåligt för bebisen och jag är inte sugen alls". Kan säga att MIN kropp verkade känna på sig att ÖL var det enda braiga i hela världen...

Sambon fick till slut köpa hem alkoholfri öl till mig. Fast som diabetiker och gravid så måste man vara så otroligt noga med kosten, det får knappt variera alls i värden så det funkade tyvärr inte. Fick återgå till att lukta och längta... I samma sekund som sonen kom så släppte mitt begär och sedan dess har jag aldrig längtat efter öl igen...

Hade du några speciella "cravings" under graviditeten? 

måndag 20 maj 2013

En rofylld helg

Jag får erkänna att jag har njutit av de här dagarna. Det här var första helgen sedan vi fick barn som jag varit helt själv hemma. Jag har sovit som Törnrosa om nätterna, frossat i banankex och funderat på livet. Gått lite i butikerna med Madde. Läst Mari Jungstedts senaste och fantiserat om resor i framtiden. Sett på Mad Men och Modern family på dvd... Och precis innan jag begav mig till båten så passade jag på att slinka förbi Nordstan och handla en stråhatt. Nu är jag rustad inför soliga dagar:) Ni tänker väl på att skydda huvudet i sommar damer?

Det här var också första gången som Max och jag var ifrån varandra mer än en natt, med undantag för mina sjukhusvistelser som inte direkt varit frivilligt. Det kanske låter extremt för den som inte känner till vår historia, men så är det i alla fall. Bara känslan av att veta att jag inte skulle bli väckt under natten gjorde att jag liksom sov djupare. Men sedan var det såklart härligt att få möta upp killarna nere vid färjeterminalen och få höra om resan och om allt de gjort och sett. Kanske blir det här en årlig tradition att de hittar på något tillsammans med de andra?

Nu är det vanlig vecka igen och det känns också bra. Det står en del roligheter på schemat och så känner jag mig just nu lite piggare, lite starkare. Jag har några pysselprojekt på gång också som nog dyker upp i bloggen framöver.

                          Ha en fin måndag!

Ljuvliga ting- inför mors dag

Jag har skrivit om Magdalenas vackra smycken tidigare här på bloggen, men nu inför mors dag förtjänar de att påminnas om igen. Magdalena är min syssling, uppväxt i Småland medan jag ju kommer från Värmland, men vi har spenderat många somrar ihop i släktens gemensamma paradis i hjärtat av Östergötland.

Magdalena driver Ljuvliga ting där hon gör smycken med bilder och text, som dessa som hyllar mamma....Eller varför inte ett smycke med barnens namn på?
Bilder: Ljuvliga ting.
Ljuvliga tings smycken säljs i butiken Sockerklaras i Sävsjö och i Fernillas bod utanför Vetlanda. Man kan också beställa via hemsidan: Ljuvliga ting.

söndag 19 maj 2013

När bloggvärlden visar sig från sin SÄMSTA sida...

Ibland skriver jag utan att tänka mig så noga för. Ja ibland tar jag faktiskt bort det jag tidigare skrivit. Orkar inte riktigt med konsekvenserna. Det kan hända att det här blir ett sådant inlägg, men då får det bli så för nu är nu och sen är sen. Just nu är det här viktigt för mig att få skriva.

Jag tycker att bloggen och bloggvärlden kan vara alldeles underbar! Jag har blivit stöttat, peppad, inspirerad av alla de människor som finns i bloggosfären och det är så häftigt! Jag tror att många av er förstår vad jag menar. För sällan upplever man så mycket kärlek på en och samma gång som man faktiskt kan göra på nätet. Och det är jag glad för att få vara en del av!

Sedan finns det motsatsen och det är näthat. Oftast anonyma människor som sprider gift omkring sig och som skriver saker som "du är en idiot" eller "vad ful du är" och dylika hemskheter. Jag har haft tur och sluppit sådant. Men att det är avskyvärt kan vi nog alla vara överens om, det finns bara en mening med ett sådant beteende och det är att såra. Och det kommer jag aldrig att försvara!

Men så finns det en annan sida av bloggvärlden som jag har svårt att förlika mig med. Svårt att förstå och att acceptera. Och det är där med att "antingen så är du med mig eller emot mig" -tänket. Det som säger att man aldrig, inte någonsin, ska kritisera. Bara hylla. Och det är i mina ögon väldigt märkligt. För mig är det ljusår att komma med kränkande anonyma kommentarer jämfört med att berätta om något som faktiskt inte är lagligt. Men tydligen kan det jämställas enligt vissa...

I veckan som var så råkade jag ut för det. Det finns saker som går emot lagen. Som att använda andras bilder. Det får man under inga omständigheter göra! Någonsin! Att både jag och andra har gjort det är inget försvar. Det är ett brott mot upphovsrätten helt enkelt. Det händer ibland att jag lägger upp en bild på en ikea-möbel och skriver om att den kommit ut i butik (som exempel då). Då tänker jag att jag gynnar Ikea genom att sprida deras bilder så att fler blir intresserade. Men egentligen så får man ju inte det heller. Faktiskt.

Och när en blogg som i mångt och mycket lever på att lägga upp andras bilder blir hyllad så kände jag att jag inte kunde vara tyst. Speciellt som personen inte ens tydligt länkar till bildkällan utan längst ner skriver "länktips" och menar att man ska förstå att det är samma sak som bildkälla. 

Svar från bloggskribenten:

Till kära På selmas gatas lååånga brev ovan ang mitt bloggande kan jag bara säga att det står Bildkällor klarare än korvspad med rosa text på min blogg. Men det är ju så att letar man bara fel hos andra så hittar man många:)

Sedan kommer då hennes man in och ska ridderligt försvara sin partner:

Jantelagen i allra högsta grad.

Finns en bild på tillgänglig nätet utan bifogad copyright info får man använda den så länge den ej används i direkt vinstdrivande syfte. Dvs. Man får inte sälja någon annans bild, men man får absolut använda någon annans bild för ett blogginlägg om inredningsinspiration. Dessutom på (bloggens namn) finns en sida med bildkällor - kolla upp det nästa gång du är där.


Jantelagen är härligt att dra till med så fort man får en kommentar som inte passar. I mitt svar till honom så ber jag om en källa vilket jag inte har sett någon än. Däremot lägger jag in länken :
upphovsrätt 

samt en länk som sammanfattar det mycket bra: 
Bildleverantörernas sida  
 (tipstack till Maria H-E) 

Sedan hör jag inget mer men ser på nämna personers blogg att hon skrivit så trevligt om mig: 
  
"Den kända kvinnliga avundsjukans ansikte är inte vackert och tillhör bara en tragisk liten individ med extremt dålig självkänsla, som inte gillar sin egen spegelbild. "
 
Jag vågade mig alltså på att kritisera hennes beteende och blir genast en tragisk individ. Jag svarar då i personens blogg att hon gärna får tycka så om mig men att det inte gör det mera rätt att ta någons bilder. Den kommentaren har hon helt sonika tagit bort ser jag nu. Ja det är ju ett bekvämt sätt att bli av med allt som inte passar. "Delete".

 Det är det här jag menar. Istället för att hjälpa varandra och andra som kanske i framtiden kommer att blogga så är det viktigare att få köra sitt eget race. Oavsett om det faktiskt är ett lagbrott. Jag är verkligen inte felfri, det ska gudarna veta! Men jag försöker lära mig... Om någon sa till mig att "du begår ett stort fel" så hade jag kollat upp det istället för som detta par gör; bara tjafsa tillbaka och dessutom  göra bort sig genom att hänvisa till en lag som inte finns. DET tycker jag är arrogant!

Jag älskar att heja på dem som gör sitt bästa och lyckas bra. Men att göra det genom att själv bestämma vad man får eller inte får, det är bara pinsamt. Kanske blir bloggandet lite svårare när vi inte får använda alla andras bilder. Men också mer kreativ och framför allt ärlig.

Ibland känns det som om bloggvärlden tror att det inte räknas om man begår ett brott på nätet? Som det här med att lotta ut priser i en tävling. Visste ni att man faktiskt inte får LOTTA? Man får däremot tävla ut vinster. Men det är två olika saker. Det tar helt ärligt ungefär fem minuter att kolla upp det om man är osäker.

Jag förstår att det är lockande att göra som "alla andra" och det hade kanske jag också gjort om jag inte någonstans sett att en annan bloggare skrivit om just det. Och det är ju så vi måste göra även i bloggvärlden. Vi behöver hjälpa varandra, upplysa varandra och framför allt lyssna på varandra. Att göra som den här personen gör och direkt dissa mig som en "tragisk liten individ med extremt dålig självkänsla" för att jag helt enkelt informerar om hur lagen ser ut, det är bara svagt. Visst kunde jag kanske uttryckt mig mildare. Kanske tycker vissa att jag till och med skulle tagit det privat med henne/dem?  Men om frågan aldrig lyfts, hur ska alla andra veta vad som är rätt?Jag tvivlar dessutom på att det hade gjort någon som helst skillnad att döma av reaktionen...

Vi behöver också träna på att vara lite källkritiska och inte bara utgå från att det är på ett visst sätt bara för att andra gör så. För inte köper vi väl en Volvo enbart för att grannen gör det? Varför ska bloggvärlden vara annorlunda? Och även om vi som bloggar säkerligen kommer att fortsätta visa vackra bilder tagna av andra så ska vi i alla fall veta att det egentligen inte är rätt, och vi bör också vara extremt noga med att faktiskt länka till den som verket tillhör. Att tro att en bild får användas för att den finns på google är som att tro att chokladen i hyllan på Ica är fri att ätas närhelst du vill bara för att den ligger där för dig att beskåda...
 

  

fredag 17 maj 2013

Kladdkakemuffins & ett varmt Göteborg

Kladdkakemuffins upplagda på fatet som jag "målade" för en tid sedan, hur jag gjorde ser du här. Formar: Ikea.

Mina två kärlekar har begett sig till Danmark och badhotellet i Fredrikshamn över helgen och jag är alltså gräsänka ett par dygn framåt.  Ja, det är inte bara de två som åker utan ett helt litet gäng med kompisar till P, alla med barn i ungefär samma ålder. "Inga mammoj, baja pappoj och pojkaj! Å en Ida!" som Max strängt förklarade för mig när han trodde att jag tänkte mygla mig med på resan:-) Bara pappor och pojkar alltså. Och så en Ida som är sex år. M har längtat efter den här helgen i flera veckor nu, pratat om allt han ska göra och att bästisen A ska med på resanhar ju knappast dämpat hans entusiasm;-) Åka stor båt och bada i badhuset, det är grejer det!

Här i Göteborg med omnejd har det minsann varit varmt så det räcker idag, säkert i andra delar av landet också? Efter att killarna lämnats vid Stena Line-terminalen så fick det bli Delsjön där jag och systeryster doppade fötterna en stund. Thaimat till lunch, nästan för varmt att sitta stilla i skuggan till och med! Sedan en butiksrunda när vi ändå var i farten. Vi var bland annat inne på underbara Bagaren & Kocken, en av mina absoluta favoriter i stan. Den är helt ljuvlig och jag kan stanna hur länge som helst där:) Både jag och syster kom därifrån med varsin påse. Är ni i Göteborg och har möjlighet så besök dem! Och javisst ja, vi såg Glenn Hysén också. Han satt på sin balkong och hade det gott:) Då vet man att man är i Götlaborg!:)

 Nu är jag hemma sedan ett par timmar och tänka sig; jag har makten över fjärrkontrollen alldeles själv:-) Klart jag ska se hockeyn imorgon eftermiddag men ikväll är det faktiskt skönt att slippa se på det på bästa sändningstid som det har blivit den senaste veckan.

Och kladdkakemuffinsen då? Jo, jag fick för mig att jag skulle baka något enkelt som mina kärlekar kunde fika på under resan över till Fredrikshamn så det blev en omgång kladdkakemuffins. Det gillar de flesta barn och går snabbt att göra så det är perfekt utflyktsfika. 

Kladdkakemuffins:

100 g margarin (fast jag bakar alltid på riktigt smör!)
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljesocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver


Smält margarin och låt svalna.Vispa ägg och soker poröst. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, salt  och bakpulver och sikta ner det i ägg/sockret. Tillsätt sedan det smälta smöret och blanda väl. Fyll muffinsformarna till lite mer än hälften med smet. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter. Dock är det där med tider väldigt flytande beroende på ugn. I den vi har nu får jag ofta grädda lite längre än angett så där får man gå lite på "magkänsla".

Nu: fortsätta att ägna mig åt helgen. Imorgon kommer Madeleine några timmar och sedan är det väl schlager på kvällen. Trevlig fredag!

Inför student & mors dag

Våren är verkligen firandets tid. Vi är bjudna på både konfirmationsceremoni  och student framöver och dessutom är det mors dag om lite dryga veckan. Jag är inte direkt typen som springer in på Ica fem minuter innan och hugger närmaste chokladask utan jag vill ge bort genomtänkta gåvor. Visst händer det att jag misslyckas totalt trots goda intentioner (fråga min syster om den gången hon fick en rosa mjukispudel. - ja, hon var vuxen då:-) men chansen är ju större att mottagaren faktiskt blir glad eftersom det märks att man gjort sitt bästa.  Här kommer en lista med förslag på presenter i olika prisklasser inför student och mors dag;

Till studenten: En vacker "good luck-klöver" från Thomas Sabo. Att fästa på ett halsband eller på det klassiska Sabo-armbandet. Mia Törnbloms" Du säljer!", om personlig marknadsföring, funkar inför framtida jobbsökande. För globetrottern som tänker bege sig ut i världen efter skolan passar The scratch map bra.
Snyggaste skålarna! Dessa fick min bror och hans sambo av oss i julas och jag skulle mer än gärna äta frukost ur dem jag också:-) De finns även i beige.
Perfekt med en bokstavsbanner till den som är på på väg att flytta till första lyan. Tips: gör iordning den så att det står "grattis till studenten" när paketet öppnas.  En present som passar både mammor och studenter är en webbkurs för underbara Emelie Ohlsson. Kan själv rekommendera det då Emelie är både duktig och pedagogisk!
Till den som gillar att baka: sätt ihop ett fint kit med formar och annat som passar ihop. Klaraform har ett bra utbud. Ett tips är att lägga allt i ett durkslag istället för i en korg, det visar jag här hur jag gjort. Och ett riktigt bra redskap i köket: Decomax från Lékué som man bland annat kan smälta choklad i och spritsa tårtor med. Finns till exempel på välsorterade Åhlensvaruhus.


Till mamma: Finaste boken av Linda Lomelino som jag sett att Bokia har kampanj på om man nu inte vill nätshoppa! Vackert set med burk  och matchande kökshandduk med en text tillägnad mor. Och så härliga feel-goodboken En man som heter Ove av Fredrik Backman.
En klassiker är att köpa porslin till den som tar studenten och kanske ska flytta framöver. Perfekt om man kan börja samla på sig lite innan. Mateus känns som en modern klassiker och Kosta bodas Mine är en snygg serie. Dessa dessertskålar gav vår familj i gåva till "lillkusinen" när han tog studenten förra året. 


Arne Jacobsens snygga typografi på muggarna har blivit väldigt populära vilket är lätt att förstå, även vi har en sådan hemma. Varför inte ge bort till den nybakade studenten, kan användas som både tandborstmugg och till kaffe beroende på vad man föredrar.


Systrarna Eisenman tillhör mina favoriter i kategorin mat & bak. Mingelmat fick jag i födelsedagspresent för nåt år sedan och den är underbar! Bokia verkar ha även den på kampanj nu, riktigt prisvärt! 199 kronor för en bok tjock som bibeln och fylld med massor av recept, kan det bli bättre?

Den uppmärksamma har sett en del av dessa produkter tidigare här på bloggen då jag har gett bort eller har flera av dem själv. Naturligtvis får man ju utgå från mottagaren och dennes intressen, men det är inte alls fel att ge bort egna favoriter, då kan du verkligen gå i god för dess egenskaper. Jag hoppas jag kunde inspirera en smula inför kommande uppvaktning och att du fick ett par användbara tips. Har du något förslag på en uppskattad present så är du välkommen att dela med dig i kommentarsfältet.

Fin fredag önskar jag dig! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...