fredag 29 maj 2009

Bästisar & värstingar med USAVi har fått många frågor om resan och därför gjorde vi en liten sammanfattning ifall det är någon/några av våra vänner som planerar en resa dit framöver. Vi tycker båda två att det var en otrolig upplevelse att se New York, det går inte att säga annat än att det är en fascinerande stad. Det kommer inte vara högst upp på min "favoritresmålslista" (svårt att peta ner mitt älskade Skottland:-)) men jag är glad att jag besökt staden.

Mina/våra "bästa & värsta" från New York:


- Köp ett metrokort så fort ni kommer till N.Y. Det sparar man snabbt in! Vi tog ett för sju dagar och betalade 25 dollar för det. Enkelbiljetter kostar just nu 2 dollar.

- Inne på Grand central så finns det ett informationsbås där man kan fråga hur mycket man vill. Hon som jobbade där kände igen mig varje gång:-) Bra att använda sig av, det är inte helt lätt att få koll på stan.

- Såklart vill man "turista" när man är i N.Y första gången, men staden är stor och det är lätt att bara stanna på centrala Manhattan ocg glömma bort resten. Missa absolut inte de andra delarna, t.ex Brooklyn som är så trevligt. Grönt och lummigt när vi var där, det kändes som ett område man skulle kunna bo i. Ströva längst piren och se Manhattan och ta sedan en promenad över bron.

- Harlem tyckte jag var en rolig stadsdel att besöka. Peter var inte lika road...:-)Men det var ganska charmigt där, kändes mer genuint än alla turistställen. Jag passade också på att få en manikyr på en salong där. Den typen av behandlingar är betydligt billigare i USA och ännu billigare om man hittar en lite mindre salong utanför de värsta turiststråken.

- Att få hjälp av en Big Apple Greeter var nog det bästa vi gjorde. Gå in på deras hemsida och ansök. Det är vanliga New York-bor som visar er runt i staden och på det sättet får man se lite annorlunda saker. Helt gratis dessutom! Karen som vi fick som guide var ju fantastisk! Se till att ansöka i god tid bara, och ju mer flexibla ni kan vara desto större chans att få en greeter.

- Gratis är också färjan över till Staten Island. Då får man en jättebra utsikt över frihetsgudinnan och Manhattan.

- Glöm inte bort att ALLA vill tjäna pengar på en. Dricks ska man lämna nästan jämt; till städerskorna på hotellet till exempel. Så vi rekommenderar att se till att ha växel på sig. På en del ställen lägger de på dricks direkt på notan vare sig man vill eller inte. Normal dricks verkar ligga på 15-20%.

- Shopping är ju alltid kul. Men de stora varuhusen som Bloomingdales t.ex är mest för beskådan känns det som. Försök att hitta utanför de ställena...Vi var exempelvis på Queens center mall, en galleria med 70 affärer och shoppade. Vill man göra designerfynd så är Century 21 ett bra ställe. Flera våningar med kläder, textiler, skor, hudvård... Ungefär som Ullared fast med märken som Versace, Wivianne Westwood, Donna Karan, ja allt! Till och med Odd Molly fanns där. Trångt, rörigt, men har man bara tid och tålamod (och energi!) så kan man helt klart göra fynd där. Fast billigt är det ju inte direkt, bara billigare...

- Vi åkte till Woodbury common outlet en timma utanför stan. Helt gigantiskt! Vi var där i nio timmar (resan ej medräknad!) och det var många affärer vi inte hann se! Vi såg folk dra med sig stora resväskor dit och förstod faktiskt varför... Tar man en bussresa dit så ingår ett kuponghäfte med ytterligare rabatter, annars kan man gå med i deras V.I.P-klubb på nätet (gratis) och få häftet på det sättet. Genom att gå med i den klubben fick man dessutom andra rabatter som inte var med i häftet så det kan vi rekommendera. Man får nog räkna med en heldag där (vi skulle lugnt kunnat stanna i minst en dag till...) så det är nog mest för dem som har lite fler dagar i N.Y, annars är det kanske roligare att se mer av stan istället. För oss var det i alla fall värt trippen, vi köpte bland annat Lewis som kostade hälften av priset i Sverige. Och det var kul att se stället, det fick Freeport i Kungsbacka att framstå som närbutiken på hörnet!:-)

- Det finns många fina parker i stan. Central Park är ju rätt uppenbar, men kanske inte så charmig. Rätt kommersiell faktiskt. Däremot så gillade jag Washington Square park i Greenwich Village. Fin fontän som barnen badade i och det var soft stämning i parken. Om det är någon som liksom jag är en stor fantast av "vänner" så kommer ni säkert att känna igen den. Greenwich är överhuvudtaget en stadsdel som är värt ett besök.

- Det finns fantastiska byggnader i N.Y fast man missar dem lätt eftersom allt är så enormt. Centralstationen är en av dem, jättefin och en fantastisk målning i taket. Den skulle rivas för en del år sedan men Jackie Onassis lyckades stoppa projektet. Och om man går ner en våning (utanför Oyster bar) så finns det ett rum som kallas whispering corners. Om man ställer sig i hörnet och pratar med munnen in mot väggen så kan den som står i motsatt hörn höra vad man säger. Prova!:-)

-Stadsbiblioteket på 5:th avenue/42 street är magnifikt! Det behöver man inte vara en boknörd som undertecknad för att tycka. Till och med Peter som knappt varit inne på ett bibliotek friviliigt var imponerad! Helt fantastiskt både på utsidan och insidan. Och så stort! Var beredda på att gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in dock...Bakom byggnaden ligger Bryant Park där man kan ta det lugnt och titta på folk.


- Toys ´R us på Times Square får man inte missa! Det finns ett pariserhjul inne i butiken! Bara att se det är häftigt! FAO Schwartz (på 5:th avenue bredvid Apple store-som Peter älskade:-)) är en annan stor leksaksaffär. På andra våningen finns ett stort piano (eller ett stort tangentbord rättare sagt) där man kan spela själv genom att promenera på tangenterna. Det användes i "BIG", filmen med Tom Hanks.

- Amerikanarna var ett, i mitt tycke, synnerligen ocharmigt folk. Jag trodde att de visste vad service var där, men många (de flesta) butiksbiträden vi stötte på var nonchalanta och ibland direkt otrevliga. Det blev bättre ju längre från turiststråken man kom, men ändå... Vet inte om det är nåt signifikativt för just New yorkers eller om det är så i hela landet. Men det drog i alla fall ner helhetsintrycket en del. Man kände sig liksom inte så välkommen. Så de får bli "värstingar" på den här listan.

- Flygplatsen på Newark var ingen höjdare. Gör inte som vi och planera för att göra "slutshopping" på taxfreen om ni flyger därifrån. Det fanns bara en enda butik och den var jätteliten och inte alls speciellt billig. Fast vi flög via München och den flygplatsen var underbar så då roade vi oss där istället...:-P

Men det bästa med N.Y var känslan. Att se alla gula taxibilar, att vara på Times Square (otroligt turistigt men ändå...) och se alla blinkande skyltar, att blicka ut över frihetsgudinnan, se gatuskyltar som man tidigare bara sett i tv (wall street, Broadway...) strosa i parkerna... Helt klart en upplevelse man kommer att minnas!

2 kommentarer:

 1. Jättebra skrivet, fick med det mesta tyckte jag!
  Puss på dig!
  P

  SvaraRadera
 2. A pes Tantгic Massage beѕides warms picκ latеr
  cοnѕidering аll the aѕpectѕ.
  Thiѕ typе оf thеrapy not ѕimply focuѕes on thе assuasivе you havе гeally
  stirreԁ the back of youг κneеs?


  My blog pοst tantric massage london

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...