onsdag 1 juni 2011

Att resa med barn- vår upplevelse!

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om hur det var att resa (flyga) med en ettåring. Det blir ett ganska långt inlägg men förhoppningsvis är det informativt för er som planerar en getaway med barnen. Det var första resan för oss som föräldrar och vi frågade vänner som rest med sina barn så att vi skulle vara bra förberedda. Speciellt jag är ju sådan att jag vill ha koll på allt i förväg:-)

Självklart är alla barn och alla resor olika, men kanske kan någon av er som läser det här få några tips med er på vägen. Sedan är det ju som hemma, att allting tar längre tid med ett barn, att man inte kan planera minutiöst med en liten i släptåg, att han ibland var på grinigt och övertrött humör och då var det bara att lägga ner planerna man hade och satsa på något annat istället... Max var otroligt tålmodig och satt snällt i vagnen när vi kikade runt i stan men ibland tröttnade han och då var det bara att acceptera läget.

Längst ner i inlägget kommer en lista på "bra-att-ha-saker".

Vi köpte för en tid sedan en sulky som komplement till emmaljungan då Max ju ändå är över året nu. Den är smidig att både bära och köra och dessutom kostade den inte många slantar så det kändes vettigt att ta med den istället för den vanliga vagnen. Vi checkade in den på Landvetter och lät den gå hela vägen till Milano då vi hade så kort tid för flygbyte i Munchen. Istället bar vi honom mellan planet och gaten. Det tog dock lite längre tid än vanlig incheckning då vi först fick lämna väskorna vid bagagde drop off (Vi checkade in själva via automat) och där fick vi en bagagelapp som fästes på vagnen och så fick vi ta med den till en disk som hette "udda bagage". Där var det en ganska seg kö så tänk på att vara ute i god tid! Vagnen överlämnades sedan till oss när vi klivit av planet i Milano. Det som var lite bökigt var väl säkerhetskontrollen då det ofta blir lite rörigt när man ska ta fram allt möjligt ur väskorna och samtidigt ha Max på armen. Men det gick bra och personalen var väldigt hjälpsam och tålmodig. På hemresan fick vi dessutom gå före i kön till kontrollen så det var ju smidigt:-)

Det vi var mest oroliga för innan var hur själva flygresan skulle gå. Skulle han få ont i öronen och gråta en massa? Skulle det bli för långtråkigt på planet? Ett år är ju på sätt och vis en ganska svår ålder för att han är för liten för att förstå varför vi gör som vi gör men samtidigt så är han så medveten om allt och just Max kollar verkligen av vår sinnesstämning väldigt mycket, vet inte om alla barn är sådana men han märker direkt om något är tokigt... Vi fick tips om att spraya med nässpray för att vidga hans näsborrar och på det viset slippa det värsta trycket men det testade vi aldrig eftersom Max avskyr näsdroppar- det om något framkallar gråt. Har man riktigt små barn kan man försöka amma dem då suget underlättar mot lock i öronen. Vi förberedde med nappflaska men det behövde vi aldrig använda, han somnade nämligen precis innan start.

Alla barn fick presenter på varje flyg och vi hade ju även själva packat med några leksaker som vi nyss köpt för att han skulle ha något att roa sig med. Dock har vi en son som just nu inte är så intresserad av just leksaker, men för andra barn är det nog ett bra tips att ta med några saker som de inte känner igen sedan tidigare.

Vi har en quick change från dadadoo som vi skaffade när Max var nyfödd och den var kanon att ha med på resan! Speciellt på planet när det behövdes byta då den är så lätt att bära och inte tar mycket plats men ändå har både medföljande ihopfällbar skötbädd och dessutom rum för ett par blöjor och våtservetter. Den kan jag verkligen rekommendera om någon ska ut och resa med en liten! Hittas HÄR.

Ida och Joacim var på resa för någon månad sedan med lille P och berättade att när det skulle värmas mat så fick man säga till en stund i förväg då de inte hade microvågsugn på planet utan körde med vattenbad. Vi hade ju relativt kort flygtid så vi tog med fruktburkar samt kex istället. Max satt i Peters knä och hade ett säkerhetsbälte som spändes fast i Peters och man fick också en speciell flytväst till honom som fick ligga under sätet.

Vi gjorde som så att vi tog med blöjor så att det skulle räcka första dygnet och sedan letade vi upp en affär där vi köpte ett paket att ha resten av tiden. Skönt att slippa packa mer än nödvändigt. På de lite större varuhuset/butikerna var det hyfsat med toaletter/skötrum och dessutom var det gratis vilket gjorde att man slapp tänka på att ha växel på sig hela tiden.

Det var ont om barnstolar på de restauranger vi besökte så Max fick sitta i knä på oss eller i sin vagn bredvid bordet. Max tröttnar fort på att sitta i vagnen och vill gärna se allt vi gör vilket gör att jag nu i efterhand önskar att vi hade tänkt på att skaffa en sånhär eller liknande för det hade underlättat.

På hotellet fanns det dock en bra barnstol.

Italienarna var mycket vänliga och intresserade av barn, och också mycket hjälpsamma och erbjöd genast vatten eller frågade om han ville ha något när man var på restaurang till exempel. Överallt ville folk prata med honom och om honom, klappa och leka med honom. Det var med andra ord lätt att ha med barn dit och det kändes som om de var genuint intresserade och inte bara artiga.

På hemvägen så checkade vi inte in vagnen utan vi visade bara upp den vid disken och så fick vi återigen ett "adressband". Sedan tog vi med vagnen hela vägen till flygplanet och fick sedan tillbaka det genast när vi klev av. Praktiskt eftersom vi hade flera timmar på oss i Bryssel innan vi skulle vidare mot Göteborg. Dock hade vi lite otur och fick allt som oftast åka buss ut till flyget, inte så kul när de kör som galningar och det är supertrångt på bussen och man har ett barn i vagn som man får tokhålla i.... Max var lika lätt att ha med sig på hemvägen, han sov när vi lyfte och resten av tiden lekte han tittut med andra passagerare, läste i broschyrerna som låg i sätet framför och var allmänt lugn.

Något vi provade den här resan var att ta med oss en tom resväska. Vi delade alltså på en medelstor väska alla tre och så tog vi med en väska i kabinstorlek som fick vara tom på nedvägen. På det viset hade vi plats för shopping och behövde inte "spara plats" i den andra väskan. Jag reste till exempel dit i ett par converse men hem i mina sommarsandaler och då var det praktiskt att kunna lägga conversen i den lilla väskan. Även de blöjor vi köpt därnere som vi inte gjorde slut på kunde vi ta med hem och slapp lämna kvar. Så det ska vi nog göra igen, det var så skönt att veta att det fanns plats. Dessutom var det ett bra sätt att separera sakerna från varandra, jag kunde lägga krämer och sådant i den ena väskan och de plagg jag är mest rädd om i den andra utan att behöva oroa mig för att något skulle gå sönder. Minns till exempel en resa i tonåren då en kompis packat ner en flaska pisang ambon (väldigt grön och doftande likör) i sin väska och väl hemma så visade det sig såklart att flaskan gått i bitar... Inte skoj! Bara en parentes som inte gäller specifikt resa med barn, men ett bra tips om man känner att man orkar ta med en extra väska, till exempel när man som vi är på en kortare resa och inte har med så mycket packning.
Några saker som kan vara bra att ha med (eller införskaffa på plats) när man reser med barn:

- Alvedon/ipren för barn, näsdroppar samt något för magen kan vara skönt att ha med sig. Även vätskersättning hade vi med till Max, tack och lov behövde vi inte använda något av detta. Men kändes bra att vara förberedd. Inte kul att behöva leta apotek i en främmande stad!

- Savetter är alltid bra, speciellt eftersom man kan få byta blöja på en parkbänk eller liknande om det krisar;-)

- Ett par nappflaskor. Vi lyckades glömma en på fiket vi besökte och när vi väl kom på det var det för sent att återvända. Mycket skönt att ha en till då!

- Gröt. Vi tog med en plastburk med pulver i och det fanns vattenkokare på rummet så det var smidigt att göra i ordning så att han fick en portion innan läggdags t.ex.
Välling likaså.


- Ganska många ombyten kläder...Lager på lager är en bra princip både på resan och på själva resmålet. Vi hade med en kofta och en "hoddie" till Max. Ytterkläderna lämnade vi i bilen på Landvetter.

- Solskydd (om det är säsong givetvis). Solhatt och sån där solskyddskräm som man sprayar på hade vi med.

- En stor sjal. Det hade jag i och för sig med mig i packningen redan innan jag fick barn också men nu var det ännu bättre;-) Smidig att packa ner i handbagaget på flyget, går att använda som filt, som "kudde" eller som sittunderlag om det är kallt. Och snyggt för mamma att svepa om axlarna när det är kväll och man vill skyla sig lite av någon anledning.

- En "riktig" filt, från t.ex Polarn & Pyret eller Lindex. Bra att lägga över Max när vi var utomhus på kvällstid och det började bli kyligt.

- Plastskedar. Kan användas till att "skrapa" banan med (Max kladdar så när han äter banan på egen hand), barnmatsburkar och annat.

- Ett paraply storlek mindre. Funkar som skydd både för regn och sol. Lätt att köpa på plats om man inte vill ta med från Sverige, varenda souvernirställe har:)

Är det något ni tycker att jag glömt? Fyll gärna på i så fall!

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...