fredag 4 november 2011

En guide till shoppingmeckat Ullared!


För tio år sedan hade jag aldrig besökt Gekås/Ullared och tyckte att det verkade vansinne att stå i kö för att ens komma in, för att inte tala om alla "dretsaker" som jag var övertygad om fanns där. För nio år sedan så flyttade jag ner till Västra Götaland och bodde plötsligt inom rimligt avstånd och sedan dess har det blivit diverse besök. 

Om det nu händelsevis var någon som råkat missa Ullareds "storhet" så blev det nog ändring på det när varuhuset blev tv-såpa och plötsligt fanns på allas läppar. Ungefär lika folkligt som Kolmården, Skansen och Skara Sommarland:) Nu bor vi ju ganska nära men jag vet att folk reser många mil för att besöka det gigantiska stället. Och är man bara lite "om sig" så tror jag absolut att man kan spara många sköna slantar, till exempel genom att planera in en resa för att inhandla julklappar, must och annat inför helgerna. Här kommer några "spännande" (chockerande?!) fakta om Ullared:

Under 2013 besöktes Gekås av 4,8 miljoner kunder. Tillsammans handlade de för 4,7 miljarder kronor.
Försäljningsrekordet under en dag på Gekås Ullared uppgår till 33,8 miljoner kronor och sattes lördagen den 11 oktober 2014. Det var en ökning av 2013 års rekord med 800.000 kr. Det innebar att det såldes för 3 miljoner kronor i timmen, 50 000 kronor i minuten. Besöksrekordet slogs tisdagen den 30 juli 2013 då 27 500 kunder besökte Gekås Ullared.
Längsta kön någonsin inträffade den 30 oktober 2010. Kön var då 1,4 kilometer lång. Bussrekordet är 81 bussar på en dag. Även det rekordet inträffade den 30 oktober 2010 (därav längsta kön).
 (källa källa)


Som ni förstår så är Ullared en hel industri, ett shoppingparadis (eller "helvete" om ni frågar vissa...) och ja... helt galet!! Man blir ju minst sagt en aning överväldig när man kommer dit och därför så tänkte jag att en liten "skola", en guide till Ullared kanske kunde vara lämpligt. Många människor väljer att åka på någon av de otaliga bussresor som går genom Sverige, andra kanske drar ihop ett gäng och stannar kvar över natten. Själv har jag ju som sagt de senaste åren haft "förmånen" att bo relativt nära (under en period väldigt nära t.o.m.) så då har vi kunnat åka dit en eftermiddag utan problem. Men jag vet att en del av er åker långväga och då vill man ju verkligen ha ut mesta möjliga av besöket.De karaktäristiska gula Ullareds-kassarna...

Okej, då kör vi!

Innan man besöker detta gigantiska ställe behöver man förbereda sig lite. Först en liten parentes: Själva varuhuet som man brukar syfta på heter egentligen GeKås och ligger på orten Ullared. Runt om GeKås har det byggts upp en egen liten "by" med diverse butiker. Exempel är MQ outlet, Panduro outlet, Sko- boo som är en bra skobutik där man säljer till exempel Vagabond, Kavat och andra fina skor till ett bättre pris, och så vidare. Min jägare till  pappa har en favorit inne i gallerian (Handelshuset) som ligger på området, där kan man tydligen hitta bra kläder för jakt till ett bra pris. Ja, det poppar upp nya butiker hela tiden och det känns som om det förändrar sig för varje gång man kommer dit, och det är absolut värt att komma lite tidigare för att kika runt på området innan man går in på Gekås. Alla butiker har ju inte öppet lika länge som "huvudbutiken", så det är bäst att börja med dem. Men det är alltså GeKås som är BUTIKEN dit folk köar i timmar... Dock kommer jag att använda det mer välkända namnet Ullared när jag skriver den här texten.

Vill man ha koll vad som händer, öppettider med mera så kan det löna sig att redan hemma besöka Ullareds websida. Den hittar ni HÄR. Förutom praktisk information finns bland annat en blogg där företagets marknadsavdelning tipsar om olika varor som är värda att kikas lite extra på. Det brukar jag passa på att spana in i förväg. Tanken är att de varor som uppmärksammas ska finnas kvar i en vecka så att kunderna faktiskt har chans att finna dem, men självklart kan det hinna ta helt slut ändå. Det finns också ett par kameror på plats som gör att man kan se köerna via nätet innan man kommer dit. Dem hittar du också via hemsidan.

Om det går så tycker jag att man ska lämna barnen hemma. Jag blir altid helt matt när jag ser (och hör!) alla föräldrar som gapar på sina barn som i sin tur är trötta och griniga... Nej ingen bra kombination. Så försök att ordna barnvakt om det går. Inte helt lätt för vår del, vi har ju sällan barnvakt, men har man det privilegiet så använd:) Amningsrum, skötbord med mera, samt filmhörna finns på restaurangplan, alltså tre. Det finns också numera ett hunddagis där man lämna sina pälsklädda älsklingar medan man shoppar! Smart idé måste jag säga: )

Nyckeln till bra shopping är att skriva en lista på vad man behöver. När man väl är inne i butiken så glömmer man lätt bort allting, det är så mycket varor och många människor där. Det ska sägas direkt att det går sällan att veta exakt vad som finns! Bara för att grannen var där förra veckan och köpte det så är det inte alls säkert att det finns kvar nu. Saker byts i en väldig fart. Men det är ofta mycket bra sorterat, ska man till exempel köpa leksaker så finns det stora hyllor där det står "Brio" och "Fischer price" etecetera. Även märken som Teddykompaniet har haft en stor "vägg" med massor av underbara produkter, så visst kan man hitta mycket fint.  Men som sagt; skriv en lista på det som du verkligen vill komma ihåg att titta efter, till exempel "julklapp till Emma"... Det behövs!

När det gäller tider så kan man utgå efter två olika strategier. De flesta åker på natten/tiidigt på morgonen, i alla fall om man reser långväga. Många försöker komma dit till öppningsdags för att slippa köerna. Bussarna brukar vanligtvis anlända vid 09-09.30 nånting och det är ingen höjdare att komma samtidigt. Den andra strategin som de som bor hyfsat nära brukar köra är att komma efter lunch nångång, kanske eftermiddagen/kvällen. Vanligtvis ingen kö in och så åker bussarna hem däromkring. Då har man hela kvällen på sig att strosa runt och det är betydligt lugnare än på dagtid...

Parkeringen är gigantisk och man brukar få parkera en bra bit bort. När det är som mest folk är det svårt att få tag på kundvagnar. Men ladda med en femma/tia så du kan ta en vagn när du kommer dit. Det finns också broschyrer som visar var avdelningarna är belägna, det är en bra idé att plocka en sådan eftersom det är svårt att få någon slags överblick annars. Obs! När du kommer in genom entrén så ta ett par kundkorgar och stoppa i vagnen. Vill man sedan ställa vagnen någonstans så tar man bara sin korg och lägger varorna i den så länge. Så gör ALLA rutinerade shoppers!:)

På varje vagn finns ett nummer och en färg, till exempel 2148 gul. Tappar du bort din vagn så kan du efterlysa den med hjälp av numret. Ett bra knep är att ta ett foto med mobilen för att komma ihåg det. Tyvärr är det också så illa att folk är så fräcka att de faktisk STJÄL från varandras kundvagnar, det kan gälla en vara där en viss storlek inte finns kvar och där någon får se en sådan i någon annans vagn... Så pass upp!

Det jag tycker att man ska veta är att Ullared lite då och då får in olika partier med märkesvaror. Jag har under åren shoppat bland annat Svea, Lundmyr of Sweden, Ed Hardy och Vintage by fé på klädavdelningen. Det kan t.ex. vara varor som är förra säsongens/utgående. Dessa säljs då till betydligt bättre priser än i andra butiker. Det kan alltså vara värt att kika lite extra när man är där och inte bara titta på "billighetsvaror". Förra året såg jag en stor fin tomte på Åhlens som jag så gärna ville ha, men 500 sek kändes saftigt. Veckan efter hittade jag exakt samma produkt för 149 :- på Gekås.... 

Att åka till Ullared innan man får barn är ju en klassiker. Det gjorde vi och vi har varit mycket nöjda med det vi köpte, som en badbalja och en del annat. Det finns ju allt från sulkyn, fina filtar, skötbäddar, babygym med mera...Vi fick tipset att köpa barnkläder med "giraffsymbol" på och de kläderna har verkligen varit jättefina trots ett otal tvättar. Speciellt pyjamasar har visat sig vara en hit. Dessutom hittar man fina bodysar och annat som kostar en bråkdel av vad man får betala på andra ställen. Sedan kan man ju såklart gå på minor också, men i det stora hela så tycker jag absolut att det är värt att åka dit och bunkra upp inför storkens ankomst.

Det är väldigt lätt att ryckas med när man plötsligt står bland alla dessa varor. Det första man ser är schampo, tvättmedel, smink och andra liknande produkter till ett jättebra pris och man går lätt "bananas"! Så ett bra "tips från coachen" (á la parlamentet) är att stanna upp och tänka efter om man verkligen behöver allting som man stoppat i vagnen. Allting är inte speciellt billigt heller, kaffekapslarna till vår kaffemaskin kostade en femma mindre än på ICA och då är det givetvis inte värt att lägga tid och energi på en sådan vara. Det kan vara bra att ha lite priskoll på de produkter man är intresserad av för att få en känsla för vad som är billigt. 

Generellt så tycker jag att leksaksavdelningen, en del produkter på hemavdelningen samt kläder är mest prisvärt. Dessutom kan man göra en del kap på filmavdelningen där det finns många filmboxar med bra serier som man kan passa på att köpa.  Även böcker, nysläppta sådana, går att hitta till bra priser, men utbudet är ganska litet när det kommer till skönlitteratur för vuxna. Som sagt, stanna gärna upp efter nån timme eller två och kika igenom vad du har i vagnen! Det är så lätt att man blir "fartblind"!

Nu är det ju liksom inte helt lätt att göra det bland vad som känns som cirka en halv miljon människor så då är det en bra idé att dra sig mot leksaksavdelningen. Där går nämligen rulltrappan upp till plan 2. På plan 2 kan man placera sina vagnar och sedan gå vidare mot plan 3. Där finns en restaurang (rätt likt IKEAs), ett café, en hårsalong samt som redan nämnts ett amningsrum, ett skötrum, toaletter och ett filmrum för alla barn. Då kan man sitta ner, ta en fika eller mat, prata lite och fundera på om man faktiskt vill köpa allt man plockat på sig. Är det så att man vill lämna något så finns det hyllor på plan 2 just för det ändamålet.

En sak ska man vara medveten om på Ullared. Där gäller nämligen DJUNGELNS LAG!! Hövlighet och hyfs existerar knappt utan man får helt enkelt vässa armbågarna!! Nej jag ska inte skrämmas, men faktum är att folk kan vara extremt ego, köra rakt på både barnvagnar och kundvagnar! Det var väl förra året som någon blev polisanmäld efter att kört över någon med kundvagnen och det säger väl en del... Till och med i toalettkön har jag varit med om att folk nästan trängt sig före, det är som om helt andra regler gäller inne i butiken jämfört med i resten av samhället... Det känns som om allt detta tar fram det värsta hos människan och jag kan ju känna själv att jag liksom slutar tänka och bara blir manisk... Men det ÄR faktiskt rätt kul också. Dock har det en tendens att bli mycket dyrare i slutet än vad man tänkt och därför kan det nog vara bra att göra upp en budget i förväg och sedan så gott det går försöka att hålla sig till den.

Även i kassorna kan det vara kö, och det ganska ofta. De flesta handlar ju massor så varje person tar ju sin lilla tid i kassan. En del har inte bara en utan kanske två fulla vagnar! Tröttsamt att vänta är det i alla fall. För att slippa stå där för länge kan man placera en familjemedlem som får ställa sig i kön medan de andra shoppar vidare. Nu när alla har en mobil är det liksom bara att plinga på den när det närmar sig. Just vid åtta  då de stänger är det inte sällan kö, då kan man lungt gå runt och göra sista inköpen istället för att tillbringa den tiden med att köa. Ut kommer man alltid:) 

 När man är färdig med sin shopping är man vanligtvis ganska "slut". Men OM det är så att man kommer på att man vill lämna tillbaka en vara så brukar de vara väldigt smidiga vid diskarna just vid utgången, man får pengarna tillbaka på en gång. Så känn ingen panik! Det finns några matställen på utsidan, t.ex. en asiatisk variant som ligger ihop med burger king. Men nu när det finns en restaurang inne i varuhuset så tror jag att många väljer det istället, helt klart ett prisvärt alternativ. Lite tokiga öppettider bara, när vi var där så stängde restaurangen klockan (18 när inlägget skrevs 2011) 19.00 medan varuhuset var öppet till 20.00. Men då var lyckligtvis kaffebaren öppet lite längre, där kan man köpa smörgåsar och fika. Nu finns dessutom Sportbaren mitt i varuhuset där man ska kunna lämna sina uttråkade män ett par timmar:-) Där finns det billig mat, som t.ex. kycklingvingar och nachos för 32 sek, en hamburgare för kanske 35, etcetera, och även en del fika. Annars finns också Harrys precis i närheten om man vill ta en bit mat utanför varuhuset.

                                      En del av det jag fick med mig hem i de gula påsarna.

Som avslut på den här guiden så vill jag säga att det ÄR roligt att ha varit på Ullared åtminstone någon gång. Det gäller bara att planera lite. Vi tänkte inte på att det var höstlov nu när vi var där, det bidrog nog till att det var fler där än vi väntat oss. Lördagar i oktober till december är ingen höjdare, likaså vissa veckor under semestern. Regnar det under sommaren har varuhuset många fler besökare än om det är strålande sol en dag i juli. Ja ni fattar... Enligt "Ullareds-Boris" så väljer folk oftast att undvika helger då det ej är löning/barnbidrag eftersom de tror att alla andra väljer dessa tillfällen. Det resulterar i att just löning/bidragshelgerna faktiskt har färre kunder än andra helger...

Det är en fördel om man kan välja en dag mitt i veckan under större delen av året. Dock har jag bara behövt köa in en enda gång eftersom jag ju väljer att åka dit senare på dagen, och den gången jag köade så var det ändå väldigt smidigt. Just nära jul så upplever jag att det är ett hårt tryck hela veckan. Jag vet att en del som bor relativt nära åker några kvällar innan julafton och kan botanisera i stort sett ensamma där:) Oavsett hur ni gör: HAPPY SHOPPING!

1 kommentar:

  1. Å vad kul att läsa! Och tänk att du fick tag i väskan! Underbart! Ångrar mig ännu mer nu! Har dock handlat lite annat på nätet bland annat en jättefin fred Perry tröja till mannen i julklapp och en dröm Molly på tradera - en turkos lovely knit i toppskick!
    Ska planera en vår resa till Ullared med jobbet och längtar redan! Älskar det!
    Idag ska vi åka skridskor med ungarna! Kul!
    Kram ullis

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...