torsdag 11 oktober 2012

Om att sälja sin bostad, del 1

Sovrummet i fota-till-Hemnet-läge:-) Jag blir glad av att vakna och se fräscha blommor så jag tror att jag ska fortsätta köpa hem snittblommor till sänggaveln...

Jag är inte så nöjd med vårt sovrum just nu. Jag har så svårt att få till det sådär mysigt och ombonat som jag vill tyvärr. I våras målade vi över tapeten till en ljusare färg... som ingen av oss blev nöjd med. Men nu när vi ändå är inne på att flytta så känns det onödigt att måla en gång till. Det är ju ändå hyfsat neutralt just nu. Jag älskar den där känslan av fluffigt och nybäddat och skulle gärna ha in mer textil i rummet. Helst i form av en sänghimmel. Tyvärr är mannen inte riktigt med på noterna- jag får fortsätta bearbeta honom inför nästa sovrum:)

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om det här med att sälja sin bostad och det jag lärt mig under vägens gång. För att det inte ska bli ALLTFÖR mastigt så får det bli två delar där första delen handlar om själva försäljningen, mäklarkontakt med mera och del två handlar om hur man förbereder hemmet för fotograferin/visning. Kanske är ni redan proffs på detta och då får ni bara hoppa att läsa, men jag tänker mig att någon kanske kan finna ämnet intressant?:)

För tre somrar sedan sålde vi (ja egentligen Peter, men jag var ju med under processen) lägenheten och flyttade till huset. Sedan sålde vi det och flyttade hit och nu är vi inne på vår tredje försäljning på några få år. Innan dess så hade ingen av oss någon som helst erfarenhet av mäklare och bostadsaffärer men nu känns det ganska tryggt. Vi har lärt oss vad vi ska fråga om och vad som är viktigt för oss. Jag tänkte därför dela med mig av några erfarenheter som vi har fått under tiden. Det är viktigt att påpeka att det bara är mina egna tankar efter dessa försäljningar (och köp) och att ni gärna får kommentera om det är något ni tänker på.
Då kör vi!

- Mäklare eller inte
Här i inlägget utgår jag ifrån att du vill anlita en mäklare. Det går givetvis att sälja privat också. En stor nackdel med det är att man som privatperson inte har möjlighet att annonsera på Hemnet. Ett sätt att kringgå detta är att välja företag som till exempel Hemverket eller annan nätmäklare där du får hjälp med att annonsera på Hemnet men du får i stort sett göra allting annat själv. De är dock betydligt billigare än en "vanlig" mäklarfirma så det kan ju vara ett alternativ för den som vill sälja på egen hand men ändå få en del fördelar. Jag har inte själv någon erfarenhet av den typen av firmor även om funderingarna fanns där redan vid första lägenhetsförsäljningen, men se till att läsa både bra och dåliga recensioner innan du väljer en nätmäklare!

- Personkemi
Men nu över till "vanlig mäklarkontakt". Först av allt vill jag säga att se till att personkemin mellan er och mäklaren stämmer. Det är viktigt då det är ett slags "förtroendeuppdrag". Ni måste känna att ni kan kommunicera och att han/hon verkligen lyssnar på era åsikter. Jag trivdes inte så bra med mäklaren vi hade när vi sålde huset, han var säkert duktig på sin sak men ganska burdus och ville köra sitt eget race. Därför kändes det viktigt med någon där kemin stämde och det gör det med den här mäklaren. Hittills är det bara jag som egentligen haft kontakt med henne, Peter har ju varit borta de gånger hon ringt eller varit här men jag känner ett förtroende för hennes kunskaper och henne som person. Kom ihåg att det är DU som är kunden och att mäklarfirman behöver dig mer än vad du behöver dem:)

- Vad ingår?
Skriv ner en lista på vad ni vill ska ingå i uppdraget, det vill säga, vad betalar ni för? Vi hittade en firma som verkade hur bra som helst men som inte använde sig av professionella fotografer. De använde argumentet att mäklarna var vana att fotografera och det funkade lika bra. NEJ! Det som gör att folk kommer på visning och ni får möjlighet att faktiskt sälja är bilderna som syns på Hemnet och i tidningar. En mäklare har inte alls den kunskap eller utrustning som en fotograf har och det SYNS tydligt när bilderna är tagna av någon som inte är proffs! Vi valde alltså bort dem och använde oss av en firma där fotograferingen ingick i priset. Det kan vara så olika hur olika mäklare arbetar så var noga med att ta reda på exakt vad det innebär att anlita just den firman!
- Provision
Förhandla om priset. När första lägenheten såldes hade vi noll koll och den mäklaren tog ett alldeles för saftigt pris. De har ofta olika procents provision beroende på om det är villa eller bostadsrätt som säljs. Men så lättsåld som den lägenheten var så kändes det som om den stora segraren var mäklaren och det är ju inte så roligt. När vi sålde huset hade vi därför kontakt med tre olika mäklarfirmor och diskuterade pris och annat med. Använder de sig t.ex inte av en fotograf utan tar bilderna själva så är det för mig uteslutet att de ska få lika mycket i provision som den som ser till att det blir proffsbilder.

- Fast pris eller procent?
Fast pris eller procent på slutpriset är givetvis en smaksak. Det verkar ha blivit allt mer populärt att göra så. Den mäklaren som vi anlitar nu använder sig av detta. Man kan då antingen välja ett fast pris eller betala en viss procent upp till utgångspriset och en annan (betydligt högre) procentsats på allt utöver utgångspriset. Vi har valt fast pris för att det känns skönt att veta exakt vad det kommer att kosta oss men jag kan se fördelar även med det andra systemet då det finns en chans att mäklaren lyckas pressa upp priset en aning i budgivningen tack vare den extra "motivationen".

- Utgångspriset
Ja vi hade då kontakt med flera mäklare och vi diskuterade även utgångspris med var och en. De första som kom var extremt entusiastiska och ville lägga utgångspriset flera hundratusen högre än de andra två. Det lät väl postivt men då de inte var störst i området så kändes det inte så trovärdigt. Ett för högt utgångsbud skrämmer iväg potentiella köpare, och kanske hittar de inte ens dit om de söker efter bostäder via hemnet som ju har en inställning för hur högt pris man vill ha. Se till att ha en mäklare som verkligen kan området och känner vad som är rimligt! Sedan hade vi tur och fick upp priset på huset men jag tror att hade vi satt det pris som den första firman pratade om så hade vi "skjutit oss själva i foten" så att säga. Då hade det inte blivit lika många intresserade och inte samma postitiva budgivning.

- Ensamrätt
Nu har vi i samband med fotograferingen skrivit på ett avtal där mäklarfirman får ensamrätt på vår bostadsförsäljning under en viss tid framöver. Om vi ändå säljer utan att mäklaren är inblandad (som exempel att våra kompisar kommer hit och ser den och vill köpa "privat") så har hon/de rätt att få sin provision i alla fall. Det kan vara bra att tänka på.

- Visningar
Hur många visningar vill ni ha och hur ska de vara upplagda? Fråga mäklaren om hur många visningar han/hon planerar så att ni är överens och att det känns okej från båda håll. Ju fler visningar desto jobbigare för dig som behöver se till att bostaden är i bästa skick inför varje. Å andra sidan ger det ju fler människor chansen att se bostaden och därmed eventuellt buda. Öppen visning eller inte? Det resonerar man sig fram till med mäklaren men det kan ju vara bra att veta vilka alternativ som finns. Det verkar skilja en del mellan olika mäklare, en del är fast övertygade om att öppen visning är det bästa, andra tycker tvärtom. Tycker man att det är okej att "vem som helst" kommer så kan man ju ha öppen visning för att eventuellt kanske locka dit någon potentiell köpare. När man ska anmäla sig till visningen krävs det ju ett annat engagemang och kanske får man då dit bara dem som är genuint intresserade av att köpa.

- Besiktning eller ej
En sak som också kan vara bra att veta är skillnaden mellan att sälja hus och bostadsrätt. När man säljer sin BR så är det föreningen som blir ansvarig för dolda fel och sådant, inte du. Det sker därför (enligt vår mäklare) sällan eller aldrig någon besiktning på samma sätt som vid husförsäljning/köp. Man säljer ju inte hela fastigheten utan sin andel i den. Så OM vi hade velat sälja privat hade jag absolut kunnat tänka mig att göra det med en bostadsrätt men inte med en villa. Jag föredrar helt klart att ha så lite kontakt med köparen som möjligt, speciellt efter vad som skedde i slutskedet av budgivningen på huset. För andra kanske det inte är så viktigt och säljer man då sin BR så är det alltså lite enklare då föreningen får ta på sig det som eventuellt uppkommer, även om du såklart är skyldig att uppge de problem du känner till.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Oj vad mycket att tänka på! Och så bra med en lista. Vi är inte alls i flyttartagen, men man vet aldrig hur det blir i framtiden! För övrigt tycker jag att ert sovrum är superfint:-) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hoppas att det kanske blir till nytta för någon! Vi har pratat en del om hur det blev med första försäljningen, att det inte blev så bra med mäklaren som fick ett extremt saftigt arvode och en del annat som vi fått ta som "livsläxor". Kanske kan det här inlägget hjälpa någon annan som är i ett liknande läge:)

      Tack snälla du som säger det!! Jag tycker själv att det kan vara så roligt att få se bilder på andras hem:)
      KRAM!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...