söndag 12 maj 2013

Bibliotekariens hörna: Marshmallows till frukost

Marshmallows till frukost, av Dorothy Koomson
Marshmallows till frukost. Ja jag erkänner, det var titeln som fångade mig:-) Det lät så ...mysigt på något vis. Jag hade aldrig hört talas om varken bok eller författare utan det var en stundens ingivelse som fick mig att haffa den. Och nu har jag läst och tänker rekommendera den till er. 

Kendra är född och uppväxt i England men har nu under flera år bott och arbetat i Sydney, Australien. Nu har hon, efter en traumatisk upplevelse, återvänt hem och hyr in sig hos en familj utanför London. Där blir hon snabbt bekant med barnen, de sexåriga tvillingarna, i huset och följaktligen också med deras far som nyss blivit ensamstående.

Ungefär det kunde jag utläsa av bokens baksida och trots det käcka namnet blev jag lite missmodig och tänkte genast att "jaha, naturligtvis blir hon deras ´nya´ mamma och allt blir underbart i slutet". Men där tog jag brutalt fel. Marshmallows till frukost är nämligen så mycket mer. Det är en historia om det svåraste i livet, om kärlek men också om missbruk och övergrepp och om två små barn som fått uppleva alldeles för mycket. Om en huvudperson som visserligen känns rätt felfri på vissa fronter men som är bland det mänskligaste jag stött på i en roman. Eller "mänsklig" är väl kanske fel ord egentligen, allting en människa är kan ju kallas "mänskligt" förvisso. Medmänskligt kanske är ett bättre ord.

Huvudpersonen Kendra visar sig besitta mycket förståelse och styrka samtidigt som man genom "jag-formen"  i boken får följa henne genom situationer inte någon ska behöva utstå. Författaren är enormt bra på att forma sina karaktärer kan jag konstatera. Det känns som om de skulle kunna representera en hel bunt av mina facebook-kontakter:-) Hon är också duktig på att lägga upp en story för ju längre in i boken man kom desto mindre gick det att lista ut hur det skulle sluta.

Jag funderade länge på om den här boken kan kallas "feel- good"? Och jag kom fram till att jag, trots de många sorgliga faktorer som ingår, ändå känner mig varm inombords när jag läst färdigt den. Det är feel-good för mig. Jag ville genast läsa en fortsättning, kände direkt att jag ville följa med ännu längre i deras liv, det måste väl vara ett gott betyg?:-)

 Mitt råd blir som ni förstår:  Läs den! 

4 kommentarer:

 1. Jaha.... Den var bra?! Jag lade ifrån mig boken efter några kapitel, tyckte den var seg och tråkig...
  Koomson har skrivit (kanske fler inte vet jag) men jag läste iaf en av henne innan som jag tyckte var bra... Därför köpte jag denna boken...

  Hoppas du har haft en härlig helg med dina killar
  Kramar Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad lustigt det där hur man uppfattar olika:) Jag tycker t.ex. att Läckbergs böcker är extremt mediokra och kan inte fatta hur de kan vara så hyllade! Jag gillade denna massor och kommer att kika efter fler av samma författare. Kramar

   Radera
 2. Tänkte direkt när jag läste ditt inlägg att den boken ska jag läsa, men så läste jag nu Sandras kommentar och blev lite tveksam...
  Men har jag tagit mig igenom "Femtio nyanser av honom", så kan jag nog läsa vad som helst i sommar och tycka att det är bra!
  Nu är det bok ute i Orangeriet som gäller på kvällarna och inget TV tittande!
  Så skönt...
  Ha det gott!
  Melodys matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja femtio nyanser... har jag skippat helt, bara ids inte alls. Men denna gillar jag! Framför allt för att den tar upp svåra ämnen, som hur missbruk påverkar en hel familj och hur svårt det är att bli trodd av samhället när man blir offer för en "välanpassad man"... Du får läsa den och berätta vad du tyckte:)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...