måndag 27 maj 2013

Mors dag 2013: Pavlova och Ceannis

Pavlova-tårta bjöds det på igår. Receptet kommer längre ner...Vimplarna gjorde jag av washitejp och tandpetare.
 Igår var det mors dag och det firades här hemma med besök av mina föräldrar samt svärföräldrar. Även min syster var här och Maxen var så glad för att alla var samlade:-) Fikat bestod av knäckig rabarberpaj med vaniljvisp och Pavlovatårta. Pavlovatårtan är en specialitet på Nya Zeeland/ i Australien och det sägs att dessa länder fortfarande tvistar om dess ursprung. Jag åt den för första gången när jag var där för många år sedan och då var den dekorerad med passionsfrukt minns jag. Igår fick det istället bli jordgubbar, kiwi och banan som täckte tårtan. Gott!


Vi gav bort systrarna Eisenmans bok till både mor och svärmor och själv fick jag den här fina väskan av mina killar! Jag är egentligen strikt förstjust i äkta skinn (med min Mulberry Alexa som "juvelen" i samlingen)  och tyckte inte alls att ceannis var intressant förr. Men nu har jag ändrat mig, perfekt med en lite annorlunda väska som är tålig och funkar bra till vardags. Just den här färgen gör mig glad vilket sambon snappat upp. Tack älsklingar för den fina presenten!:-)
Och så receptet på Pavlova för den som känner sig hågad:

Pavlova
Marängbotten:
4 äggvitor, ca 1 1/2 dl
3 dl strösocker
2 tsk citronsaft
2 msk maizena majsstärkelse
Garnering: 
6 dl vispgrädde (jag använde 5 och det var lagom)
2 msk lemoncurd - fast vi hade i 4 för lite mer smak.(Godast är att göra själv, men i helgen fick det bli "fuskvarianten" från Ica.)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum-det ska gå att vända bunken upp och ner. Tillsätt sedan socker och citronsaft under kraftig vispning. Fortsätt vispa till marängen blir glansig och bildar mjuka toppar. Sikta i maizena och vänd sedan försiktigt ner det i marängen.
Bred ut marängen som en rund botten(behöver inte vara så jämt och snyggt), 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Sänk värmen till 120 grader och grädda botten i nedre delen av ugnen i 1 timme och 15 min. Låt marängen svalna i ugnen med stängd lucka.

Flytta sedan försiktigt över botten till ett tårtfat. Precis innan servering kan grädden vispas, blandas med lemoncurden för att sedan lite slarvigt klickas och bredas över tårtan. Garnera med frukt och bär. Jordgubbarna var supergoda till.
Servera!

Ikväll kommer förresten Max förskolepedagoger hit så då blir det till att baka igen. Dock inte tårta... Må så gott och ha en fin start på sista majveckan!

10 kommentarer:

  1. Åh, pavlova! Min absoluta favorit och specialitet! Helt klart dags att baka det snart igen.
    Det verkar som om ni haft en härlig mors dag med familjen. Själv spenderade jag min första i sängen med hög feber. Inte så kul, men det är bara att bita i det sura äpplet!

    Gör förskolepedagogerna hembesök? Eller är de kanske bara allmänt trevliga :)

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du har Pavlovan som din specialitet. Jag stod nyss och fixade med MIN "speciella" dessert och så tänkte jag på att de flesta nog har någon som de gör lite oftare och gärna tar till när det ska bjudas hem folk...:)

      Asch då, att du inte blev frisk:-( Ni får fira lite i efterskott då! Men ändå, lite snopet!

      Haha, ja gud ja, här bjuder vi in alla, både tandläkarna och förskolefröknarna:) Nej då, de gör faktiskt hembesök på vår förskola.

      Innan sonen började så kom hans blivande fröken hit på fika. Sedan slutade hon efter bara ett par månader och då sa den nya fröken att hon ville komma. Sedan har tiden runnit iväg och nu idag kommer både fröken han har nu och den han får i höst när han byter till storbarnsgruppen hit. Känner mig lite nervös och har städat och grejat, man vill ju inte skämmas för sig helst:)

      Kram tillbaka!

      Radera
  2. Älskar Pavlova, men bakar den inte gärna... Tycker aldrig att jag får marängbottnar så bra som jag vill ha dem. Inte min specialitet, tyvärr.
    Men kanske dags att göra ett försök igen!
    Kram
    Melodys matte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den rysligt god:) Du får ge den en ny chans nu i sommar:) kram

      Radera
  3. Jag gillar verkligen ditt gråa fina porslin, både de moderna muggarna och skedarna som blir så fina ihop med de mer romantiska faten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag är också väldigt nöjd! Färgen kallas visst Khaki men jag håller med om att den är lite svårbestämd:) Muggar/skedar från Greengate och assietter från Pip Studio.

      Radera
  4. Kram till dig på morsdag! Mumsig tårta du gjort och väskan är jättefin. Har den som neccesär i blå och älskar trycket! Det bästa presenterna är de som kommer som överraskningar och där någon lyssnat men ändå kommit med en egen idé!
    Kram Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! Trycket är så fint tycker jag också, behövde visst "vänja" mig lite:) Kram!

      Radera
  5. Farliga grejer att surfa in på din sida mitt i natten! Håller som bäst på att fundera igenom innehållet i kyl, frys och skafferi, men inser att icke, nej, det finns inget som ens liknar en sådan där ljuvlig tårta! Hm...men det behövs ju egentligen inget särskilt skäl för att baka en när jag har vaknat, om jag hinner...en annan dag! Men det SKA ske:)
    Stort grattis på mors dag så här i efterhand iaf, finaste Tanja, kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det är eländigt att det inte alltid står en marängskapelse i kylen:) Du får absolut baka en, det tycker jag:) Eller kanske komma hit och fika snart (?) så ska jag nog svänga ihop något, inte säkert att det blir just en Pavlova men nåt blir det! *lovar* Nu väntar jag på dig!!

      Många kramar!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...