onsdag 2 oktober 2013

Höstens alla färger

 
Just nu är den allra bästa tiden på året. Hösten och dess vackra färger. Passa på att använda er av dem, dekorera hemma med äpplen från trädgården (i det här fallet mina föräldrars trädgård eftersom vi inte har någon egen) och de sista blommorna i rabatten.

Igår såg vi "Inga fler mord", den tredje filmen i serien om Puck och de andra i Skoga. Har ni sett någon av dem? Det är Maria Langs böcker som nu blivit filmade med Tuva Novotny, Linus Wahlgren och Ola Rapace i huvudrollerna. Böckerna skrevs på 50-talet så allting från miljöer till klädsel är tidstypiskt. Inga Dna-spår och mobiltelefoner här inte, snarare gediget pusslande där intrigerna inte sällan innehåller såväl erotik som avundsjuka. Staden Skoga som är platsen där allting händer är egentligen Nora. Och till Nora, dit beger jag mig så gärna. Oerhört vackert än idag med sin träbebyggelse och den fantastiska kyrkan mitt på torget. Det en stor anledning till att jag vill se filmerna. Om de sedan är särskilt trovärdiga är väl osäkert, men som minnen av en svunnen tid som det så fint heter är de värda att se.

På tal om svunna tider  och kyrkor så slog jag på tv:n häromkvällen, och hamnade då mitt i programmet Vem tror du att du är? Det var Mia Skäringer som var dagens huvudperson och hon kommer ju från samma trakter som jag. Men trots att jag ju vet det blev jag mäkta förvånad när jag insåg att hon befann sig på samma kyrkogård som min farfar vilar på. Ja där har jag varit på både dop, bröllop och begravning genom åren och  där finns också större delen av pappas släkt begravd. Det är en oerhört vacker gammal kyrka och en fantastiskt rofylld plats, och jag har alltid sagt att om jag en dag gifter mig ska det vara där:-)  Så missa inte den om ni ser programmet.

MEN... en sak som de säger i början stör jag mig lite på: "För att veta vem man är måste man veta sitt ursprung". Är det så? Människor som jag då? Som inte har ett "känt" ursprung, som inte vet min historia och som kommer från ett land där sådant inte dokumenteras. Betyder det att jag kommer att gå resten av livet utan att "veta vem jag är"? Att Max bara kommer att veta det till hälften,  genom sin pappa? Kan man verkligen säga så?


3 kommentarer:

 1. Nora är en favoritstad. Diversehandeln har jag varit och rotat i många gånger=))
  Så fint med äpplen i ljusstaken!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte sett programmet, men det är väldigt tanklöst att uttrycka sig så tycker jag, helt enkelt. Då utgår man ju ifrån en norm som utesluter många människor.
  Har du förresten sett att "Bara Sara" och "Fröken Foto" har dragit igång en fotoutmaning till förmån för Rosa bandet? Jag tänkte på dig när jag såg det, att jag tror att det skulle passa dig. Jag tänker också vara med, även om jag inte är någon vidare fotograf:)
  Många kramar!

  SvaraRadera
 3. Så tror jag inte alls att det är. Man kan hitta sig själv och vem man vill vara genom att omges av människor som betyder något och är viktiga. De där orden ska du inte alls hänga upp dig på.
  Jag gillar också hösten och dess fantastiskt fina färger. Kram.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...