onsdag 10 december 2014

Om tapetval i barnkammaren

Barnkammaren. Jag gillar när det går någon slags röd tråd i inredningen, här passar Ferm Livings tapeter bra ihop med päronet från Elisabeth Dunker och Fine little day, som i sin tur funkar med glassen och äpplet som färgmatchar fint.

Jag fick en kommentar från Ida/Familjen L som behöver lite inspiration:  "Vi ska tapetsera om barnens rum som julklapp till dem och lilleman ska få en ny säng. Hur hade du tänkt med färgval i deras fall?"

Mitt svar: Eftersom jag inte vet vad du har för smak så får jag utgå från mig själv, förhoppningsvis kanske du får lite inspo i alla fall. Jag vet att många går all in med rosa och prinsessor i flickrummet och pojkrummet blir illblåa väggar blandat med pirater/forbollsspelare/hajar, och visst kan jag förstå tanken med mycket färg i ett barnrum. Men jag har alltid tänkt tvärtom; att rummet ska fungera även på kvällen när det är dags för nedvarving och sovstund. De flesta barn går dessutom på förskola/dagmamma och busar loss hela dagarna och då tänker jag att rummet hemma ska erbjuda lite stillhet istället. Dessutom så kanske både föräldrar och barn hinner tröttna på väggfärgen tidigare än man faktiskt har tid/ork/ekonomi för en remake, och då sätter jag hellre lite extra piff på t.ex. gardiner, tavlor eller andra detaljer som är betydligt lättare och billigare att ändra på. Så harmoni är ledordet för mig, sedan tror jag att det lekfulla kommer på köpet när barnen väl installerat sig i rummet.

 I huset på landet valde jag en ljusgrå färg i rummet, med vit spjälsäng och vita möbler. Då var Maxen nyfödd och färgerna fick hellre synas i sängmobilen och på skötbädden. Tycker dock den kombinationen med ljusgråa väggar och vita möbler är jättefin och funkar bra även idag, och tillsammans med ljusrosa gardiner etc blir det ett elegant tjejrum: 

Bildlänk
Ett sätt att få in färg på väggarna utan att det blir överdrivet är att fokusera på en fondvägg. Det kanske låter uttjatat nuförtiden, men jag tycker att det funkar bra i barnkammaren då man kan gå loss lite extra på en vägg och göra de andra lite lugnare. Speciellt om man som jag gillar vitt men vill slippa "sjukhuskänslan" som annars kan uppstå i ett helt vitt rum. På bilden längst upp i inlägget ser ni M:r rum, även om vissa detaljer tillkommit sedan kortet togs. Där valde vi just en fondtapet för att liva upp rummet lite, samtidigt som det helst skulle ge ett intryck av att vara hyfsat rymligt. Vi valde tapeten harlequin från Ferm living, som också finns i mintgrön och rosa, båda färgerna gillar jag mycket. 


Den rosa varianten skulle t.ex. bli fin i ett rum där man vill få in färgen utan att det blir too much. Den skulle jag sedan matcha med mycket vitt i detaljer och möbler, och kanske även lite grått som vi såg ovan funkar fint. Om man vill tapetsera hela rummet eller enbart en eller ett par väggar är ju en smaksak. Den gröna är kanske lite mer könsneutral, och matchas fint med vitt och svart. 

Förutom Ferm living så gillar jag Majvillan och Sanderson som båda har lekfulla barntapeter i fina färger (klicka dig t.ex. in hos Syster Lycklig för att se sortimentet) och jag hade inte heller klagat över en vägg med svenskt tenns fina elefantmönster som nu finns som tapet i flera färgställningar. Vill du köra klassiskt så tycker jag att du ska kika på Gunilla Axéns molntapeter från färg och form, enkla men ack så fina, och de finns också i flera färger. Dock kan det nog räcka med en eller möjligen två väggar av den för att inte tapeten ska ta över rummet helt. Molnmönstret finns på flera olika produkter och väljer man att tapetsera en vägg och låta de andra vara vita skulle jag kunna tänka mig att det vore fint att ta in t.ex. en lampa, bäddset eller något annat i samma mönster i rummet (jag gillar symmetri så jag skulle dessutom välja samma färg:-)) .

Bildlänk
Det bästa tycker jag är att kika runt lite på andras rum och se vilken stil man själv dras till, då blir det lättare att finna det rätta. Vet inte om du har Pinterest, men där har jag skapat en specifik mapp för just barnrum där jag lägger in mina egna favoriter. Du kan se min mapp här om du vill. Det du märker av det jag "pinnat" är att väggarna i de flesta fall är rätt neutrala men att detaljerna gör att det blir lekfullt. Ljusa väggar gör också att man kan ta in flera prylar/möbler utan att det ser speciellt stökigt ut, ett plus när man som vi har ett ganska litet barnrum. Sätt dig gärna en stund och pinna dina egna favoriter (jag brukar söka på t.ex. Children's room och Kids room decor i olika konstellationer) och titta sedan på de du valt och se om du finner någon gemensam nämnare. Det är ju ändå din och din familjs smak som ska råda. Man måste ju inte heller gilla allt på bilderna, men kanske en detalj här och en annan där som tillsammans blir en bra mix. Om du vill kan du låta kidsen sitta med och peka ut det som de tycker om, det är ett sätt att även få se vad barnen föredrar. Små barn kan ju inte alltid förklara med ord vad de vill ha, det är lättare när man har bilder framför sig

Sedan kan man tillsammans med barnet välja tavlor och annan inredning som gör att det verkligen passar just er och som också sätter färg i rummet. Några av mina favoriter när det kommer till fina barnprints är Elinastudio, Formeli och Mokkasins webshop. Ett inlägg jag gjort här på bloggen om posters till barnkammaren hittar du här, och ett dylikt inlägg men om övriga detaljer finner du här.
  
Som avslutning så kommer här en liten sammanfattning/några extra tips: 

* Välj gärna lite mildare färger på väggarna och låt detaljerna göra avtryck istället. Det gör också att det är lättare att ändra om vid tillfälle, som med juldekorationer, sommarfärger, etecetera utan att det skär sig mot väggarna i övrigt. 

* En fondvägg är ett bra sätt att slippa helvitt utan att det för den skull blir för mycket färg. 

* Ett bra inspirationsforum är Pinterest där du lätt samlar dina egna favoriter som hjälper till att hitta den stil du söker .  

* Några bloggare som jag tycker ger fin inspiration i kategorin barnrum är Stage&coffe samt Gingerbreadhouse.  
 
* Känns barnrummet för kalt så ta in mer textil. t.ex. genom stora härliga kuddar i sängen eller mjuka mattor. Jag gillar fårskinsfällar som är så goa att ställa fötterna på precis när man kliver ur sängen. En sänghimmel är också mysigt, det känns lite som om den fått en "revival" nu efter att ha känts väldigt 80-tal. Där kan man välja ayy hänga upp alltifrån Ikeas billigaste gardiner till Numero 74:s lyxigare och jättefina varianter, (exempel på det sistnämnda ser du i min pinterestmapp).

* Passar det inte in, ta fram penseln! Jag målade om ett gäng träbackar som fick bli vita och nu smälter in mot den lika vita väggen. Det ger ett mer städat intryck. 

* Om ni har möjlighet så rekommenderar jag ett besök på Engelska tapetmagasinet som ligger i centrala Göteborg, där finns det mycket fint och vi fick bra hjälp där. Även om man sedan väljer att handla någon annanstans så ger det inspiration. 
 
 * Om du inte redan läser Family Living så köp hem ett par nummer. Där hittar jag en del idéer till barnrummet, något som kanske omedelbart omsätts i praktiken, andra sparar jag för framtiden. 

 Med detta önskar jag Familjen L all lycka till!
1 kommentar:

 1. TACK Tack tack!!!
  Perfekt!
  Jag har fotat sovrummet och skriver om det i bloggen, kanske imorgon.
  Har en fundering på tapet som inte är så barnaktig till barnens rum. Tänkte nog inte göra om där igen alltför snart... så kommer nog satsa på en "neutral" men med färg... har kikat på en fond och en annan som går lite ton i ton... tog kort på dem i färgaffären, kanske skickar ett mail imon!
  Ha en fin helg!!! Kraam Fru L

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...