måndag 2 december 2013

"May all your wishes come true..."

 
Några glimtar från vår hall. Jag har inte kunnat hålla mig från att redan hänga upp strumporna. I år gällde det att klura ut ett bra ställe så att den mycket vasstandade hunden inte får fatt på dem... Även vi vuxna får paket i strumpan den 24:e, helt enkelt för att det är roligare så:) Det behöver inte vara så märkvärdigt, men gärna något att roa sig med under några softa timmar på själva julaftonen.

Just här i bloggen så handlar det mycket om konsumtion och förändring i hemmet och det passar mig att få frossa i det ibland, i alla fall i tanken. Men trots allt så är det bara yta, en lyx att kunna intressera sig för. Det som är viktigt i livet är ju de vi har omkring oss, våra nära och kära. Julen sägs ju vara barnens högtid, men jag ser det mer som en tid för värme och omtanke och kanske lite efterlängtad ledighet tillsammans. Jag hoppas verkligen att alla som kan ser sig om i bekantskapskretsen för att checka av att ingen blir utanför gemenskapen. Det gör ont i hjärtat när jag tänker på alla dem som sitter ensamma ofrivilligt och jag önskar att vi alla var bättre på att ta hand om varandra i samhället, inte ekonomiskt utan att faktiskt se våra medmänniskor.

Jag blir dock lite fundersam när jag hör om barn som får så många klappar att de knappt orkar öppna dem, och om vänner med barn i Max ålder som redan känner att de inte mäktar med de förväntningar som barnen har... Historier om föräldrar som sliter i köket och knappt hinner njuta av maten. Barn och vuxna som far kors och tvärs för att hinna besöka alla, människor som känner sig tvingade att umgås med släkt de inte gillar är ganska ledsamt (och även vi har ju en del att tampas med på den fronten), men jag hoppas att vi kan enas om att julen inte behöver vara något annat än det vi faktiskt vill. Kan vi inte försöka lova varandra det? Även om det är skitsvårt och traditioner hit och dit så får man faktiskt lov att inte orka. Att bara ligga hemma på soffan och käka praliner istället för att pleasa svärmor. Kanske blir det bästa julen ever?

Har ni hört eller läst "Mormor gråter" av Jonas Gardell? Den hörde jag för första gången på ett läger för många år sedan och jag måste säga att ju äldre jag blir desto mer kan jag förstå hur det kan bli. Lästips för den som vill, läs den gärna högt för släkten på julafton;) Med detta sagt så tänker jag fortsätta älska julen och då främst tiden innan med alla vackra ljus som syns i fönstren och den vänlighet vi ofta visar varandra inför helgerna....

P.s: Jag har sådant huvudbry! Vad ska det få bli för paket som hamnar hos den som jag ska vara tomte till? Jag hade faktiskt en idé, men efter att ha läst svaren inne hos vederbörande så fick jag ändra det. Hur går det  för er andra som är med i Julswapen? Är ni klara med klurandet?

5 kommentarer:

 1. Julen är mysig, tiden innan julen! Det är väl självaste julafton som jag tycker är jobbig, hysteri med så mycket och Precis som dig så
  Tänker jag på dom som sitter ensamma eller dom barn som
  Inte får julklappar det gör så ont i mig! Vi köper inte mycket julklappar, till våra barn, barnen byter med sina tre kusiner sen kör vi vuxna julklappsleken! Alldeles lagom! Jag byter inte med vänner eller något t deras barn...
  Men lite snö kan vi väl ändå få ;-)
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 2. Jag älskar julen. Men jag har problem med alla julklappar. Tänk vilket överflöd vi har. Men det är tudelat det där för samtidigt som jag har svårt för alla julklappar så älskar jag verkligen att köpa och få julklappar. Så det är inte lätt det där. Men vi har börjat minska julklapparna och tvingat våra nära och kära att göra detsamma. Nu är det slut på allt krimskrams som barnen annars får på julafton och det känns skönt.

  Önskar dig en fantastisk dag och jag har också svårt med min julklapp, hade en ide men efter att ha läst svaren så blev jag osäker. Men jag ska dyka in i hennes blogg igen i kväll.
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 3. Vi byter inga julklappar med släkt eller vänner utan bara vi i vår egen familj. Vi bestämde detta för några år sedan eftersom vi kom fram till att vi bara bytte en massa pengar med varann. Jag älskar julen och både att ge och få. Det är lagom att tänka ut bra grejer till oss fem. :)

  Ska läsa boken du tipsar om!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Vad fint ni har det! Verkligen. Jag har inte alls orkat i år, men det kommer kanske andra tider :-)

  SvaraRadera
 5. Jag förstår precis vad du menar och känner samma sak. Dte blir för mycket hysteri kring detta med julklappar. Vi köper mest något symboliskt till familjerma, för ca 200kr och sen spenderar vi mer pengar på maten vi äter istället. Känns mycket bättre så.
  Till barnen försöker vi önska oss uppleverser iställer, att gå gå på teater med mormor/morfar istället ex för en massor av leksaker. Supermysigt. Eller ösnka sig saker som be behöver och består, skridskor etc.
  Jag är lite emot alla dessa leksaker:)

  Jag har också huvudbry kring min julswap! Nu börjar det närma sig:) Ska bli så skoj att få reda på vem min tomte är sen och hur den har tänkt:)

  Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...