söndag 26 januari 2014

Valpkurs

En färk bild på Nemi, numera 22 kilo tung. Hon blir fem månader i slutet av nästa vecka.
Jag ville skriva lite om valpkursens första gång som tog plats för exakt en vecka sedan nu. Roligt att kunna se tillbaka, och jag själv tycker att det är intressant att höra om andras upplevelser inom hunderiet. Det blir långt eftersom jag är usel på att sammanfatta saker på några korta rader. Ni som är helt ointresserade av hundar får väl helt enkelt hoppa över detta inlägg:) 

Det här var min fjärde valpkurs och nummer två utanför Brukshundklubbens regi. En fördel med att välja en privat aktör är att man oftast har möjlighet att se vad personen har för erfarenhet och filosofi. De marknadsför sig via sina hemsidor och har ofta lång skolning inom hunderiet för att våga satsa fullt ut. Den här instruktören har jag fått rekommenderad av vår veterinär som hon samarbetar med, och så har jag pratat med henne i telefon och fått ett bra intryck.

Egentligen så tycker jag att valpkursen är den absolut viktigaste kursen som en instruktör kan ha, Många vill "bara" ha en fungerande familjehund och går då kanske bara den- möjligtvis följer några upp med unghundskursen. Men då gäller det verkligen att dessa hundägare får med sig en bra hundhållning och goda råd inför livet med hunden som ju ska fungera i både familj och samhället. Tyvärr missar många det, jag har gått en hel del kurser med både Lovis och med vår golden som vi hade när jag växte upp, och den allra sämsta var valpkursen med Lovis som hölls på Borås bk där absolut ingen var nöjd efteråt. Nackdelen med att gå privat är att kurserna kostar en del, men jag hoppas det är värt det.

Första lektionen var helt och hållet teori. Hundarna som är med är mellan fyra och sex månader var förutom Nemi; storpudel, Golden retriever, Labbe/rottis, Kelpie och Collie. Inte så stor spridning på hundar alltså, har gått på kurser där någon haft Chihuahua och nån annan leonberger, men här var det ganska "enhetligt". Några hade sin första hund, andra hade mer erfarenhet. Kelpiehussen var säkert i pensionsåldern och han hade skaffat den för att tävla spår och sök och man märkte att han var en "gammal räv":)

Vi gick igenom positiv förstärkning, instruktörens träningsfilosofi, såg en video med Barbro Börjesson med uselt ljud, hörde knappt något, pratade om hur man får en bra relation med sin hund, och så vidare.

Mina reflektioner efter första lektionen är att jag inte tyckte att hon besvarade frågor speciellt bra. Två av deltagarna är förstagångsägare och de ställde några frågor om valparnas beteende- ni vet, såna där vardagsgrejer- och jag tror inte att de blev sådär värst mycket klokare. Som exempel; En av dem bodde ute på en gård och upplevde att valpen var mörkrädd. Då konstaterade instruktören bara att "ja vissa hundar är mörkrädda". Men ingenting om varför, vad man kan göra, etcetera. Instruktören har jobbat med hund i många år och har en imponerande meritlista som innefattar både försvarsmakten och sprängämnessökningar, men företaget startades under förra året och det är ju viss skillnad på att kunna något och att faktiskt kunna lära ut. Någon annan frågade om råd när valpen jagade katten och fick inget direkt vettigt svar heller. Inte kärnfysik direkt, men det kändes som om hon var alldeles för vag för att man skulle förstå hur hon menade. En person som aldrig någonsin haft hund innan och berättar inför gruppen att hon och  familjen tycker att det är jättesvårt skulle behöva konkreta råd på egentligen ganska enkla problem, det är väl inte  för mycket begärt. Där tycker jag definitivt hon brast.

Hon tipsade också om läsvärd litteratur, bara det att författarna var Curt Blixt, Sven Järverud och Per Jensen. Missförstå mig inte, otroligt kunniga människor allihop, Järverud var ju sååå framgångsrik både med schäfrar och rottisar, och Per Jensen har jag haft förmånen att få lyssna på när jag gick en kurs om hundars beteendebiologi på universitetet i Linköping, men om jag skulle föreslå bra hundböcker till någon som inte haft hund innan skulle jag inte välja dessa författare som ju går ner så otroligt grundligt. Blixt är ju en av landets främsta inom hundars mentalitet, men kanske är det inte direkt det första man behöver ge sig på, det finns ju så otroligt många andra man kan föreslå.  Så nej, inte heller där blev jag imponerad. Jag kunde faktiskt inte låta bli att nämna en bok som jag vet använts en del just på valpkurser, men då viftade hon bort det med att "det finns så många olika..." Nu har jag ju gått tre valpkurser tidigare och inget av det hon sa var nytt för mig, men jag tycker nog överlag att hon skulle ha försökt bolla mer med oss deltagare om olika ämnen för ibland blev det bara en massa tragglande av information utan att något egentligen kom fram.

Äsch, nu låter jag som världens gnälltant, Men jag tror absolut att det kan bli en bra kurs och de andra deltagarna verkar jättetrevliga.  Och instruktören är förhoppningsvis jätteduktig när vi väl kör igång själva träningen och visar hur vi ska hantera våra hundar. För vår del känner jag inte att det är så viktigt att lära in sånt som "sitt", sånt kan man göra hemma, utan Nemi ska få vara bland andra hundar och ändå kunna tagga ner, och inkallning med störningar som det ju blir är ovärderligt att träna på i en sådan här kurs. Så idag ska alltså den här matten, husse och Nemibus åka iväg på kurs och träffa alla andra valparna och för er som undrar är svaret JA. Vi tar med oss OSTBÅGAR!!! 

5 kommentarer:

 1. Så jäkla trist när det blir så! Hoppas det blir bättre!
  För en helt ny hundägare så är det ju ovärderligt att få svar på sånt som man undrar över. Och just sånt där som att få bort jagandet och rädslor är ju direkt avgörande för att en hund ska må bra i senare år. Och förstås att slippa återkommande konflikter...

  Nyfiken på fortsättningen jag=))
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 2. Hoppas dagens kurs blev till belåtenhet! Det ska bli intressant att läsa om fortsättningen. Så stor hon blivit Sötnosen. Hon har så supersnälla ögon.
  Kram M.E

  SvaraRadera
 3. Det verkar som om ni trivdes bra i gruppen. Det är jätteviktigt med en bra instruktör för att vilja satsa fullt ut med vovvarna. Vi hade en superduktig tjej. Lena Carlsson (hundpsykolog) du kanske hört talas om henne. Att sen vår hund inte betedde sig som de andra valparna är ju ett helt annat kapitel. Han blev ju ok till slut ändå :P
  Nemi är ju för söt och så stor hon hunnit bli.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Hej! Vet inte om jag kommenterat så mycket förut men nu måste jag !Så himla roligt att du skriver om valpkursen! Själv har jag valt att inte gå valpkurs denna gång. Dels för att jag tagit hand om en lite äldre hund (7 mån) och dels för att jag tycker tyvärr inte att valpkurser ger så mycket som man hoppas på.
  Det ska bli mycket spännande att se vad du tycker om instruktören när ni börjar på riktigt! Funderar på att maila dig. Jag bor också i Gbg. Har dock nu en mycket mindre hund än din :)
  Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Vad jag blir för din kommentar! Vad har du för vovve? Jag förstår dig ang. valpkursen, det är ju väldans varierande nivå på dem. Såg du att jag skrev om vårt första "riktiga" tillfälle också? Kursen hålls egentligen varannan vecka, undantaget var de två första ggna som tog plats veckorna efter varandra. Maila mig gärna! frkgredelin@gmail.com
   Kram/tanja

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...