måndag 15 juli 2013

Marstrand & ett kvinnoödeMarstrand ligger alldeles runt hörnet och dit åker vi gärna på utflykt när det passar. Som igår då det blåste rejält och bad  inte lockade alls så tog vi en tur dit på kvällen bara för att ändå hitta på något. Vi åt glass och lekte i lekparken. Tittade på alla fina båtar och blev omkörda av flakmopeder...Kikade i skyltfönster och bara strosade runt bland de fina trähusen och i de smala gränderna. När det är studenttider så har eleverna sin bal i Societetshuset och de är sååå fina att se på ♥
Vad var det där om ett kvinnoöde då? Jo jag brukar läsa Ann Rosmans böcker, inte så mycket för att de är spännande, inga nagelbitare direkt, men för att de är intressanta om man befinner sig i Marstrand med omgivning och man förstår när man läser att författaren ägnar mycket tid åt research.

Den senaste boken, Mercurium, utspelade sig dock mestadels i en annan del av Västergötland även om hennes sista år kom att handla om Marstrand. Den handlar om Metta Fock och hennes öde. Metta Fock är den enda kvinnan som suttit på Carlstens fästning då hon blev anklagad för att ha mördat sin make och sina två barn. Under tiden hon satt där så broderade hon en lång skrift med en förklaring där hon berättar om sin oskuld. Den finns numera på Nordiska muséet. Jag blev alldeles fast i boken och nu såg jag också att man på fästningen håller en utställning om Metta Focks liv. Den vill jag absolut se!  Boktips för dig som är intresserad av historia alltså.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...